Měl by být proudový chránič pro pohon venkovní brány?
Jiří Schwarz:
Citace: Fuk Tomáš 04.09.2018, 23:33
... nouzové mechanické otvírání (zvenčí samozřejmě).
Pokud to bude nějaká dílna nebo garáž a vrata budou jedinou možností úniku, tak by to mělo jít nouzově otevřít i zevnitř, abych při výpadku napájení nemusel čekat jestli mě někdo najde... ;)
Pavel Horský:
Citace: Jiří Schwarz 05.09.2018, 08:40
Pokud to bude nějaká dílna nebo garáž a vrata budou jedinou možností úniku, tak by to mělo jít nouzově otevřít i zevnitř, abych při výpadku napájení nemusel čekat jestli mě někdo najde... ;)
Takže, když nastane hororová situace poruchy elektro kombinované s mechanikou vrat a budu bydlet na samotě, pak mě také mohou najít za 50 let, sešroubovat kosti, hodit na stojan a odvézt do školy, kde mě budou ukazovat jako exota, co pošel hlady a žízní díky nevyřešení primitivního technického problému v roce 2018, kdy se létalo na Mars a počítače ovládaly svět.
Jiří Schwarz:
Pavle, napsal jsi to moc hezky.
Ale to by mohlo platit i pro další témata.
Ty jako projektant vidíš věci v širších souvislostech, dokážeš vidět rizika a máš představu o jejich eliminaci, vnímáš i zkušenosti nebo postřehy kolegů...
Ale v praxi není žádnou vyjímkou, že montér (kutil) pro šetřivého investora stvoří něco, kde vůbec nedomysleli a neošetřili možná rizika.
Když jsem měl připomínky k jednomu "zabezpečení sklepů", dostal jsem odpověď, která také něco naznačuje:
"...dnes má mobil každej blbec, tak když to nepůjde, zavolá někomu aby mu to odblokoval..."
Pavel Horský:
Před lety jsem slyšel příběh, jak si borec nechal udělat rozvaděč celého objektu do garáže, do které byl jediný přístup garážovými vraty s el. pohonem (garáž bez oken). Kámoš mu zapojil pohon vrat přes centrální proudový chránič. A bylo vymalováno :D
Vrata otevírali krumpáčem pučeným od souseda. :D
Rozmahel Vladimír:
Pokud je pohon venkovních vrat na pevné připojení, která norma striktně nařizuje použití proudového chrániče?
Do revizí píšu alespoň doporučení o připojení vodiče PE na kovové konstrukce vrat, které bývají dosti rozlehlé. Měl by to dle mého soudu řešit zejména výrobce ve svém návodu....
Ten problém není jen o fičku. Obyčejný výpadek elektřiny, nepř. z důvodu poruchy, bouchne trafo, oprava vedení, apod...
Tzn. obecně vrata pouze na elekřinu bez jiné možnosti vstupu nebo obvládání je špatně...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana