Je lepší rozdělit zásuvkové a světelné obvody samostatnými chrániči?
Bronislav Šula:
Citace: Jiří Schwarz 02.08.2018, 12:46
Osobně jsem zastáncem toho, že tam, kde je více okruhů nebo nějaké okruhy s vyšším odběrem,... není špatné mít samostatný podružný rozvaděč.
Ano s podružným rozvaděčem počítám. Spíše než o garáž se bude jednat o větší dílnu + nějaké úložné prostory a možná i venkovní kuchyně. Napadá mne ještě otázka, zda mám využít nových základových pasů ca. 4 x 6bm pro nové uzemnění pro podružný rozvaděč přístavby nebo stačí jen napojení (CYKY 5x4) z hl. rozvaděče v RD? Otázka je – má to smysl nebo je to zbytečné?
Juraj Rojko:
Citace: Pavel Horský 02.08.2018, 11:41
Příklad: Vánoce, všeobecný shon, pak pohoda pod stromečkem, kterou náhle naruší výpadek centrálního proudového chrániče. Okamžitě na řadu přijde otázka, "co s tím?". Elektrikář nikde, sehnat ho na Vánoce je nadlidský úkol, ostatně dnes je to nadlidský úkol pomalu po celý rok. Laik si poruchu sám neodstraní a tak je odkázán na to, být celé svátky bez elektriky. Vím, trošku nadnesené, ale proč by se zrovna tento scénář nemohl stát?
S tím naprosto souhlasím, ale mezi centrálním proudovým chráničem a chráničem na každém okruhu přece existuje obrovské množství různých řešení, které mají společné jednu věc: Opravdu se nad věcí zamyslet a najít rozumný kompromis, který i v případě poruchy umožní po dobu nalezení a odstranění poruchy dům bez větších problémů užívat.
Ono jde ale také o to, co se rozumí pod pojmem světelný okruh. Jaké je vlastně jeho definice?
Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz 02.08.2018, 12:46
Je to věc názoru...
Osobně jsem zastáncem toho, že tam, kde je více okruhů nebo nějaké okruhy s vyšším odběrem,... není špatné mít samostatný podružný rozvaděč.
Pro odlehčení.
Kamarádka volá, že neteče teplá voda.
dům ze 60-70 let. Bojler v technické místnosti vedle garáže.
S barákem spojeno velkou pergolou. Prohlížím rozvaděče jak hlavní tak podružné.
Hledám nějaký stykač nebo relé a jističe.....ma nžel se odstěhoval před 25 léty.
Nakonec jsem jen nalezl v prostoru pergoly zarostlý břečtanem. A to dokonalé...nůž ky bylo málo, musela nastoupit pilka. Taková škoda, dí majitelka. Ale teplá voda opět tekla...
Poučení: je vhodné aby byla v hlavním rozvaděči umístěná dokumentace elektro a také situační schéma rozmístění podružných rozvaděčů. Rovněž umístění podružných rozvaděčů umístit "rozumně". Přitom v daném případě mohl být rozvaděč umístěný v technické místnosti. Místa tam bylo dosti.
A také z toho plyne poučení, že podružné rozvaděče jsme instalovali již před 50. léty.
Učili jsme se, že každé patro má mít svůj rozvaděč. Dílna, garáž, zahradní domek také.
Pavel Horský:
Citace: Juraj Rojko 02.08.2018, 13:45
Opravdu se nad věcí zamyslet a najít rozumný kompromis, který i v případě poruchy umožní po dobu nalezení a odstranění poruchy dům bez větších problémů užívat.
V bytové výstavbě navrhuji tři jednofázové FI, za které pak řadím zásuvkové okruhy s přihlédnutím k rovnoměrnému zatížení fází a funkční variability. Světelné okruhy pak dávám na samostatné kombi chrániče. Jeví se mi to jako nejlepší řešení.
V průmyslu jsou pak návrhy samozřejmě o něčem úplně jiném.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Juraj Rojko 02.08.2018, 10:53
Mám v RD 50+ světelných okruhů (vše řízeno Foxtrotem). Opravdu byste na každý dali samostatný chránič? Pokud ano, jaké výhody by to přineslo?
To má každý z těch 50 světelných okruhů samostatný jistič, aby to byl samostatný jištěný okruh?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana