Je lepší rozdělit zásuvkové a světelné obvody samostatnými chrániči?

<< < (6/8) > >>

Bronislav Šula:
Masívní výroba kombinovaných jističo-chráničů byla zavedena pro tyto účely.

Další významný požadavek z požárního hlediska je, aby jistící prvek vypínal i pracovní vodič N.

Jističo-chránič je určitě skvělá věc (zatím dost drahá). Problém je, že zabere několik modulů navíc, které pak v budoucnu mohou chybět. Koupil jsem si OEZ rozvaděč 56 modulů, abych měl jako rezervu a budu rád, když nějaká vůbec bude. Novostavba celá v elektrice + čerpadla, jezírko, sklep na zahradě, garáž, místnosti pro nářadí, posezení, vrata, kanalizace atd. atd....

Pavel Horský:
Citace: Bronislav Šula  02.08.2018, 11:58

Koupil jsem si OEZ rozvaděč 56 modulů, abych měl jako rezervu a budu rád, když nějaká vůbec bude. Novostavba celá v elektrice + čerpadla, jezírko, sklep na zahradě, garáž, místnosti pro nářadí, posezení, vrata, kanalizace atd. atd....

Ale za to může špatný návrh rozvaděče. Kombinované chrániče s tím nemají nic společného.

Radim Strycharski:
Citace: Štefan Beláň  01.08.2018, 23:25

Kdo někdy hledal závadu vypínání společného chrániče pro více obvodu tam, kde není označená příslušnost vodičů N, tak ví, o čem mluvím.

To je pravda, ale stejnou službu poskytnou i dvoupólové jističe, které jsou široce opomíjeny, možná i proto, že nikdo nechce mít velkou bednu s přístroji. A obhajoba jističochránič ů nebo dvoupólových jističů by neměla sloužit jako úlitba dalšímu rozšířenému šlendriánu, kterým je nepřipojování vodičů N v pořadí a jejich neoznačování.

Pavel Horský:
Bronislav Šula......kouk al jsem na výbavu vašeho rozvaděče.
Máte tam toho opravdu požehnaně.
Jen se divím, že vám projektant nenavrhl svodič přepětí.

Jiří Schwarz:
Citace: Bronislav Šula  02.08.2018, 11:58

... rezervu a budu rád, když nějaká vůbec bude. Novostavba celá v elektrice + čerpadla, jezírko, sklep na zahradě, garáž, místnosti pro nářadí, posezení, vrata, kanalizace atd. atd....

Je to věc názoru...
A je dobré to probrat s někým, kdo s tím má zkušenosti a to nejen teoretické, ale i jakousi praktickou odezvu uživatelů.
Osobně jsem zastáncem toho, že tam, kde je více okruhů nebo nějaké okruhy s vyšším odběrem,... není špatné mít samostatný podružný rozvaděč.
Takže např. na chodbě u garáže (nebo pokud to bude více dílnička než garáž, tak přímo tam) mít rozvaděč pro okruhy pro tuto část objektu, vrata, pergolu, bazén,...
Ono to někdy vychází i zajímavě cenově, 1 silnější kabel mezi rozvaděči a okruhy pak krátké, než šílený svazek kabelů z jednoho rozvaděče, s podstatně většími délkami

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana