Ako spravit pripravu pre varnu dosku, ktora bude v strede miestnosti?

<< < (7/10) > >>

Maroš Klein:
Môžeme začať článkom, ktorý sa vám predpokladám najviac hodí.
33 2180, čl. 3.5, posledný odstavec.
Čo si myslíte o vete: „Vypínat se může spínači, zásuvkami a vidlicemi nebo jiným zařízením k tomu přizpůsobeným.“

Potvrdzujete, že „jiné zařízení“ môže byť istič?
Ja si totižto myslím že áno, a že ani spínač ani zásuvka a ani vidlica ističom nie sú.

Pavel Horský:
Ano, za jiné zařízení považuji např. jistič v rozvaděči.
Zde se naskýtá již několikrát zmiňované zajištění bezpečnosti při opravě spotřebiče.
Opravář je (měl by být) osoba s elektrotechnic kou kvalifikací. Máme tu několik možností....

1./ při zásahu do sporáku si vypne jistič a vidí na něj (malé byty, malé prostory)
2./ při zásahu do sporáku si vypne jistič a odpojí vodiče z jističe (10 sekund práce)
     ve větších prostorech, rodinných domech apod. kde nevidí na jistič a hrozí, že by mu
     ho někdo během výkonu nahodil
3./ instalace vypínače sporáku za samotný sporák (nejlepší řešení) kde na vypínač uvidí po
     celou dobu opravy

Mohl by do rozvaděče i umístit výstražnou tabulku, "nezapínat, na zařízení se pracuje !",  ale tomu bych nevěřil. Přijde negramot a neštěstí je hotové.

Tím odpojením splňujeme požadavek ČSN 33 2180 Změna a - 1/1987, čl. 2.14.

Nikde však není uvedeno, že musíme bezpodmínečně instalovat sporákovou kombinaci nebo jiný spínač přímo do místa instalace sporáku.
Osoba s elektrotechnic kou kvalifikací si musí sama zajistit bezpečnost.
Osoba bez el. kvalifikace se nemá co v elektrice hrabat.

Jiná situace byla a je u starých sporáků, které nemají tzv. dětskou pojistku a dají se sepnout třeba hrajícím si malým děckem. To je schopné (pokud je dost silné :-)  ) sepnout plotýnky sporáku a při nepozornosti dospělé osoby je pak okamžitě malér.

Jan Franěk:
Už roky používám tento zámek od firmy Bonega.

Jinak vlastním i zámek se svou vizitkou, aby nebyl problém mne sehnat v případě potřeby. To mám z prací v automobilovém průmyslu, kde to bylo požadavkem když jste dělali třeba pod montážní linkou. Klec kde byl vstup pod linku se nedala bez odebrání všech zámků uzavřít a tedy nešlo propojit bezpečnostní kontakt a spustit linku. Dle mého jednoduché a skvělé řešení na které jsem narazil v TPCA v Kolíně

Maroš Klein:
Prácu osoby znalej na EZ by som s významom sporákovky v domácnosti teraz nespájal.
Ďalšia norma, ktorá s pripájaním sporáka súvisí, je 34 0350.
Ed.2 síce nemám, ale predpokladám, že na poddajnom a ohybnom kábli, ktorého jeden koniec bude pripojený v sporáku sa zhodneme.
Konkrétny typ prívodu k spotrebiču v podstate v návodoch popisuje výrobca.

Teraz by bolo dobré nájsť v nejakom článku normy usmernenie na pripojenie toho druhého konca.
Existuje taký článok, alebo to ostáva na svojvôli konkrétneho elektrikára? Mám na mysli normy týkajúce sa pripájania EZ k pevnej inštalácii.
Skúste vyhľadať nejaký článok na podporu pripojenia toho druhého pohyblivého konca na istič do rozvádzača v pevnej inštalácii, ja mám do konca týždňa iný program.
Tiež by bolo vhodné definovať vo vzťahu k sporákovke výraz „elektrický přístroj“ z 33 2180.
Je to okrem samotnej sporákovky aj vypínač, istič, stýkač, relé a pod?
A za povšimnutie stojí aj fakt, že čl. 3.5 v 33 2180 robí rozdiel medzi elektrickým obvodom a spotrebičom.
Norme nie je jedno čo sa k čomu pripája.

Zdenek Hejčl:
To: Maroš Klein
Je to s podivem, ale vždy se těším na to, co zase budete prosazovat za názor.  (dance)  :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana