Může Fi ochránit motor při chybějící 1 fázi?
ACEOF ACES:
U asynchronního motoru s vinutími zapojenými do hvězdy, by mohlo stačit na vybavení proudového chrániče při ztrátě fáze, kdyby se zapojil odpor ze středu hvězdy na PE/kostru, třeba 5k6/10W?
Václav Třetí:
Citace: Fuk Tomáš 25.04.2018, 13:27
To určitě, ale kam se podělo to RCD? :D
To tam může zůstat nebo jít dělat užitečnou práci někam jinam, protože tam je poněkud zbytečné.
Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz 25.04.2018, 10:38
A reagoval na to jeden čtenář, který to napadl a tvrdí, že lepší je použít na ochranu motoru proudový chránič.
Uniklo mi něco?
Já si neumím představit na co by měl chránič při absenci jedné fáze reagovat, jak by mohl pomoci.
Pro mě z odborného hlediska padá celé tento "odborný" časopis na úplné dno a stává se z něj žumpa.
ing. Jiří Tinka netvrdí, že by byl lepší FI, píše, že bezpečnější je použit rozdílový proudový transformátor, NEBO přímo chránič Fi. Myšlenku měl dobrou , jen s tím nebo to trochu zkomplikoval.
Na základě reakce čtenáře bych ale nezatracoval celkem dobrý praktický časopis. Mnohé návody jsou autorské dílo, kde autor odpovídá za funkčnost a bezpečnost. Některé projekty redakce ověřuje, ale ne všechny. Dříve k tomu dávali razítko jakosti "ověřeno redakci", ale myslím vždy jen u některých návodů.
Samozřejmě, že zapojení proudového chrániče pro hlídání výpadku jedné fáze je hovadina. To by měl vědět již učeň v III. ročníku a ne vysokoškolák. Zato rozdílové proudové ochrany vždy existovaly. Myslím, že to byl smysl příspěvku.
Jan Kelbich:
Citace: ACEOF ACES 25.04.2018, 14:54
U asynchronního motoru s vinutími zapojenými do hvězdy, by mohlo stačit na vybavení proudového chrániče při ztrátě fáze, kdyby se zapojil odpor ze středu hvězdy na PE/kostru, třeba 5k6/10W?
Přemýšlím o tom, tohle by snad mohlo fungovat, ale odpor bych zapojil ne na PE, ale na N před chránič. Ten chránič by tam ale měl být samostatný pro tuto funkci. Pro ochranu před NDN bych tomu přeřadil další chránič. Ten krerý by hlídal přítomnost fází by tuto funkci plnit nemohl z důvodu přivedení N vodiče před chráničem do obvodu.
Ale vymýšlíme kolo. Ono bude lepší si k tomuto účelu opravdu koupit přístroj pro hlídání sítě, který toho umí víc (nesymerii, přítomnost N vodiče, sled fází, napětí, frekvenci, ...) a ještě umožňuje nastavit parametry podle konkrétní aplikace.
Václav Třetí:
Já jsem o tom přemýšlel také a bude problém v přesnosti spínání kontaktů spínače nebo stykače motoru, i malý rozdíl v době sepnutí bude chránič shazovat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana