Jake je nebezpeci pri pouziti redukce 4kolik na 5kolik?

<< < (5/6) > >>

Jan Franěk:
Citace: Miroslav Hlaváč  25.03.2018, 13:42

Podle mne daleko důležitější než znalost čísla příslušného článku normy je logické elekrikářské myšlení.

A jste si jist že jen rozum stačí? Když se dívám okolo sebe a občas se střetávám s některými z kolegů, právě znalost (nebo vědět kde to dohledat, což stačí) mi často pomohla když sázka na rozum selhala. Zrovna nedávno jednomu RT stačilo jen to že se mu to nelíbí a firma to musí předělat. Když jsem oponoval a hájil tu firmu že postupovali v souladu s návodem výrobce, vše je v pořádku a revize má být kladná, stejně si trval na svém a nutil je do nesmyslu. Trvalo to cca 2 měsíce, než revizi upravil a odevzdal. A přitom šlo jen o takovou blbost, kdy firma přichytala kabely CYKY nerezovými přichytkami určenými hlavně k uchycení kabelů s požární odolností. Nebylo potřeba požární odolnosti ale vedení bylo přiznané a zákazník měl představu o určitém vzhledu. Podle toho RT se tyto příchytky na kabely CYKY nesmí použít a tak nechtěl dát kladnou revizní zprávu. Přitom v návodu výrobce není žádné omezení a ten RT mi nedokázal, vlastně ani nechtěl podložit svá tvrzení jakoukoliv normou, nebo předpisem. Prostě jen použil svůj rozum a nehodlal ustoupit ze svého přesvědčení.

Lukas55555:
Citace: Miroslav Hlaváč  25.03.2018, 13:42

Podle mne daleko důležitější než znalost čísla příslušného článku normy je logické elekrikářské myšlení.
Co se stane když bod rozdělení nebude přizeměn a přeruší se přívodní PEN,PE za chráničem není nikde přizeměn a zapneme spotřebič např pračku? Kam nám půjde fáze?Ano,fázovým do spotřebiče,N vodičem ven zpět přes chránič do bodu rozdělení a protože nemá kam odtéct tak se fáze přes bod rozdělení dostane i na PE tedy i na kostru té pračky.Ještě že tam máme ten chránič. ;D

No na druhu stranu čo sa stane ak pen s hodnotou niekoľko miliohmov nahradime uzemnením s odporom 5 ohmov?

Vít Rotrekl:
Do poruchy (prurazu na kostru, dotyku s zivou cast) se nic nedeje. Kdyz ale PEN uhori, tak jej nahradi to uzemneni. Nakreslete si to a spocitejte, aby ten chranic (Irez 30mA) zafungoval staci hodne velka hodnota uzemneni

Štefan Beláň:
Citace: Vít Rotrekl  25.03.2018, 19:21

Do poruchy (prurazu na kostru, dotyku s zivou cast) se nic nedeje. Kdyz ale PEN uhori, tak jej nahradi to uzemneni. Nakreslete si to a spocitejte, aby ten chranic (Irez 30mA) zafungoval staci hodne velka hodnota uzemneni

Konečně rozumný názor. Toto jsem měl na mysli v mém příspěvku ohledně přizemnění vodiče PEN přímo na přívodu chrániče.   8)

Miroslav Hlaváč:
Ale pánové Franěk,Rotekl a Beláň já s Vámi naprosto souhlasím,já jen tvrdím že je lepší přizemnit než nepřizemnit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana