Jak zamezit elektrickým výbojům od určitých spotřebičů?

<< < (3/5) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Příčiny mohou být obecně dvě:

1) Dobře uzemněná konstrukce zařízení + izolovaný člověk se staticky dobře nabitým oblečením. Typicky stojí na zátěžovém koberci nebo linu, bunda s umělými vlákny.
To řeším například u výtahu v provozní budově tak, že se nejdřív dotknu omítky, abych se pomalu vybil, až pak na tlačítko přivolání výtahu. Jinak se ten výtah dost nepříjemně brání přivolání.

2) Izolované zařízení, staticky nabité + dobře uzemněný člověk.
Tady je to složitější, pokud má zařízení zůstat izolováno. To řešení s doutnavkou se mi líbí, konečně má ta věc rozumné využití.

František Šohajda:
A hlavní příčina statické elektřiny..... hodně suchý vzduch!! ;D ;D

Václav Třetí:
Nejen umělé tkaniny, ale také pravá vlna a vlasy způsobují nabití člověka statickou elektřinou.

Pavel Ignácek:
Preji krasny vecer, uz jsem zde tuto situaci resil, ale bez vysledku. Proto se pokusim o radu pozadat znovu.
Pronajal jsem si v prosici mistnost, kde provozuji marketingovou agenturu.
Po pripojeni meho laptopu a chvili chozeni po mistnosti jsem se dotknul klavesnice, ktera me kopla a pocitac umrel.
Objednal jsem si druhy pocitac. Stalo se uplne to same.
Kolega elektrikar vse prosel, ale vse bylo zapojeno spravne. Abychom vse otestovali udelal snuru primo z jistice, abychom zjistili, zda neni nekde bludny proud. Dva tydny jsem myslel, ze na jednom potencionalu, tedy vyvedene zasuvce ven u jistice, jiz vse funguje. Ale dnes jsem si nasadí v kancelari tenc boty nez ty, ve ktech jsem pracoval tu dobu, kdy bylo vse ok, a problem se objevil znovu. Jsem ve ztrate 3 pocitace, zakaznici cekaji na sluzby, ktere nejsem schopen dodat a ja uz nevim, jak dale. na zemi je dlazba. V cele mistnosti citim, jak se mi na nekterych mistech jezi vice chlupy, hlavne u jistice. Pomuzete mi prosim? Kde hledat? Nikde jinde se mi toto nedeje :(

Milan Jakeš:
Různé možnosti řešení:

1. Dlažbu nahradit antistatickou podlahou a současně nosit i antistatické pantofle.
2. Poohlédnout se po opravdu kvalitní značce NB, která nebude mít s ESD výboji problém.
3. Zvlhčovat vzduch a používat ionizátor vzduchu (používá se v provozech s výrobou elektroniky, u vás by možná stačilo něco jako Triton X6).

Osobně bych ve vašem případě zkombinoval 2. a 3. možnost. 1. možnost je trochu přestřelená  :).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana