Jak zamezit elektrickým výbojům od určitých spotřebičů?
Jiří Kubík:
Pokud to jsou předměty třídy I a jsou v pořádku,tak si s řešením užijete.
(vlastní zkušenost).
Ono to může být jinou vodivostí podlahy u té míchačky.
Jestli je tam všude stejná keramická dlažba a stejná normální vlhkost,
tak je to zajímavé.
Laborantkám bych doporučil zakoupit antistatickou obuv a změnit oblečení.
Já to většinou řešil tak, že když někdo přišel, tak jsem mu poradil,
aby si - než na to mákne, škrtnul prstem o zeď.
Možná by šlo také vyzkoušet doplňující ochr. pospojování
jako v lékařských prostorech.
Bylo by dobré zjistit, jestli ta část, co na ni sahají je opravdu spojená
s PEN a nemůže se nějak nabíjet a potom vybíjet přes laborantku.
Václav Třetí:
Řekl bych, že prádlo je správný směr hledání.
Pamatuji z 80. let problém jedné elektromechani čky - osazovačky DPS. Ta pravidelně ničila součástky CMOS. Nosila pod oblečením silonové punčocháče, protože ji údajně bylo stále zima, pak je maskovala ponožkami nebo podkolenkami.
Jan Pawlus:
ESD boty a ESD trička. My to v práci musíme nosit abychom neničili součástky a opravdu to pomáhá...
Radek Luža:
Taková plastová kolečková židle dokáže taktéž v kombinaci z určitým oblečením vyprodukovat slušnou statickou elektřinu.
Řeším podobný problém, kdy nám v práci podlahy výrobních hal natřely oleji-vzdorným nátěrem (něco na bázi pryskyřice) a jakmile se dotknu VZV tak dostanu pecku, protože všechny tyto VZV mají kola ze světlé gumy a uzemňovací řetázek tuto statiku neodevzdá přes nevodivý nátěr do země.
Prozatím to řeším vybíjením statiky obyčejnou doutnavkovou zkoušečkou ale vypadám za vola co se bojí eletriky
Martin sediiik:
Citace: Radek Luža 19.03.2018, 10:26
Prozatím to řeším vybíjením statiky obyčejnou doutnavkovou zkoušečkou ale vypadám za vola co se bojí eletriky
Za vola v inseminační stanici rozhodně nikdo nebude ;D
Já mám v práci podobný problém, sotva se dotknu kliky u dveří, zajiskří to, zabolí a kolegové si myslí, že jsem přecitlivělý >:( Mám-li v ruce klíče (což mám skoro vždycky), pomocí nich se dotykem vybiju a je to v pohodě...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana