Jakou funkci má proudový chránič v případě ochrany svítidla třídy II.?

<< < (8/20) > >>

ACEOF ACES:
erőmű... smích

Maroš Klein:
Predovšetkým stále platí, že rozsah a obsah mojich príspevkov vo verejnej sekcii je bez právnej záväznosti prioritne určený anonymnému obecenstvu.
Ak chcú odborníci stručné odpovede, nech použijú súkromnú poštu. Tam ich rád stručne odkážem na články v 33 2000-4-41 a EN 61140. Ak chcú komentovať, nech komentujú obsah a nie rozsah.

Základný princíp ochrany nespočíva v princípe funkcie chrániča, ale už v tejto vete normy 4-41:
Základním pravidlem ochrany před úrazem elektrickým proudem v souladu s EN 61140 je to, že nebezpečné živé části nesmějí být za normálních podmínek přístupné a přístupné vodivé části nesmějí být nebezpečné ani za normálních podmínek ani za podmínek jedné poruchy.   
Ja tam vidím, že živé časti nesmú byť prístupné! Takže aký náhodný dotyk v podmienkach normálnej prevádzky tu furt niekto zažíva? Náhodne sa dotýkam krytov rozvádzačov, spotrebičov, zásuviek, vypínačov, ect. K fáze sa musím prebiť, a ani na spodok objímky pri zapnutom vypínači nestrčím prsty náhodou ak držím v ruke žiarovku.
Bavíme sa stále o normálnej prevádzke a normálnom používaní. Normálne je sa aj o zábradlie maximálne opierať na každom moste, aj na tom Nuselskom.

Takže ok, znova odpoviem každému, ale každému položím v odpovedi na jeho príspevok aj otázku, na ktorú mi dúfam aj verejne a odborne odpovie.

Maroš Klein:
Citace: Juraj Rojko  31.12.2017, 18:47

Pane Kleine, napsal jste spoustu textu, ale abych pravdu řekl, tak stále přesně nechápu co tím vším chcete říct. Zatím mi z toho vychází to samé co panu Kubíkovi. Považujete tedy proudový chránič za zařízení hlídající izolační stav, nebo ne? Nebo jinak, jaký přesný účel tedy dle vás má? Můžete uvést nějaký příklad, kdy podle vás předvede svoji funkci tak, jak to normotvůrce zamýšlel?
Môžem, ale nemajte mi za zlé, ak pôjdem polopatisticky . Uvediem dva príklady.
Existuje niečo ako unikajúci prúd. Je to prúd v nežiaducej vodivej ceste pri normálnych podmienkach. Je to tak v norme. Ten prúd podľa podmienok v tej nežiaducej ceste určite ešte nebude pri ochrane ističom vybavovací, ale veľmi pravdepodobne narastajúci. Je to typický príklad jednej poruchy, kde napríklad cez poškodenú základnú izoláciu živého vodiča dotýkajúceho sa prístupnej vodivej časti narastá prúd maximálne do hodnoty, ktorá je obmedzená práve parametrom chrániča. Bežne sa tomu hovorilo, že spotrebič prebíja, tak sa tento stav prvej poruchy ošetril doplnkovou ochranou chráničom.
Ak sa pri tomto procese tesne pred vybavením, keď tam tečie napríklad 14mA dotknete prístupnej vodivej časti, vyvoláte ďalší prúd cez svoje telo, tzv. dotykový. Jeho veľkosť musí byť pre človeka bezpečná. Zistíte ju najskôr zo zdravotníckych odporúčaní a vypočítate pomocou Kirchoffha, ak do vzorca dosadíte odpor PE a svoj vlastný. Ten rozdiel medzi prúdom v PE a telom bude výrazný.
To, čo vám tu naznačujem je jednoduché. Človekom môže prechádzať dotykový prúd, nie vybavovací.
Samozrejme má do toho ešte čo hovoriť aj ochranná impedancia, ktorá zabezpečuje obmedzenie ustáleného dotykového prúdu na bezpečnú hladinu.

Okrem toho je tu aj stav, kde prúd pri poruche podľa parametrov v sieti prudko stúpa na hodnoty vysoko prevyšujúce jeho vybavovaciu hranicu a vtedy ide o čas. To je ten druhý parameter chrániča, kde už ide o záchranu života v čase.
Už to tu naznačil vo svojom príspevku p. Hugo K. Zabudnite na 30mA.

Otázka: Považujete obmedzenie ustáleného dotykového prúdu na hodnoty vybavovacích prúdov chráničov za dostatočne obmedzené na bezpečnú hladinu?

Petr Liskar:
Kolegové,

obdivuji se Vaší trpělivosti, ale řekl bych, že krmíte diskusního trola...

Jiří Kubík:
Citace: Maroš Klein  01.01.2018, 16:00

...
Bavíme sa stále o normálnej prevádzke a normálnom používaní. Normálne je sa aj o zábradlie maximálne opierať na každom moste, aj na tom Nuselskom.
...

Šedivá je teorie, barevný strom života!

;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana