Jaký máte názor na nový požadavek článku 411.3.4 ČSN 33 2000-4-41 ed.3?

<< < (2/19) > >>

František Šohajda:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  25.12.2017, 09:19

ČSN 33 2130 ed. 3 toto řešení nedovoluje.

To zase český člověk a třeba i projektant bude mít na jazyku =se jistí=....Ale není tam "musí" tak to tam nedám!!Když tam je slovíčko musí, tak musí být! Jiné slovo asi bude středem tlaku na snížení ceny za rozvaděč!! :(

David Hruda:
Citace: Patrik Dedík  25.12.2017, 10:38

Ved som.Vam napisal u nas taky pozadavek neni, v norme 4-41

Zatím. Počkejte na další edici...

Radim Strycharski:
Citace: Jiří Buben  24.12.2017, 09:36

na všechny světelné obvody budou předepsány proudové chrániče s rozdílovým proudem nepřesahujícím 30mA.

Pokud se nemýlím, týká se to jen domácností.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  25.12.2017, 09:19

ČSN 33 2130 ed. 3 toto řešení nedovoluje.

Domácnost není prostor bytového domu, takže centrálním chráničům v bytech stále nic nebrání.

Jan Franěk:
Citace: Jiří Buben  24.12.2017, 09:36

Mám informace, že tento požadavek byl do normy zařazen s ohledem na možný úraz el. proudem při výměně světelného zdroje laiky. Mám pocit, že tohle je trochu přehnané a zapomíná se na selský rozum, který svéprávnému člověku s pudem sebezáchovy radí si daný obvod vypnout.

Mám Jirko podobný názor. V honbě za dokonale bezpečnou instalací, trochu zapomínáme na to, že když se to zcela přežene, zmizí přirozený respekt a navzdory všem snahám se v tom začne vrtat káždý. NAvíc mnoho příkazů a bezpečnostních prvků znamená i nišší spolehlivost, více poruch, což opět vede ke snahám to nějak obcházet ve snaze ušetřit, nebo obejít nespolehlivou (padající) ochranu. Vždyť překlemovaných proudových chráničů jsem už potkal nespočet.
Takže se brzo dočkáme toho, že instalace se budou provádět bezpečným napětím a proti požáru nás budou chránit omezovače proudu a elektronické pojistky. Auta budou mít povinné autopiloty, nebo řadu bezpečnostních prvků, které vám "sáhnou" do řízení vždy když budou mít pocit že provádíte nestandardní krok. atd. atd.
Osobně doufám že se toho nedožiji. Byť jsem poměrně technický člověk a technika mě zajímá a vlastně i živí, chci si zachovat poslední zbytky rozumu a především svobody v rozhodování  o vlastním životě a nést si i odpovědnost za svoje činy.

Když se podívám zpět, tak jsem velmi uvítal změnu v instalacích a rozdělení vodiče PEN, na PE a N. Byl to velký krok blíže k bezpečné instalaci. Instalace proudového chrániče opět zvedla bezpečnost na další úroveň a s tímto krokem jsem velmi souznil. Jen jsem díky vzniku několika do té doby neznámých problémů, pochopil, že centrální chránič je v některých aplikacích spíš zlem, než pomocníkem a začal používat více chráničů a některé obvody z nich úplně vyjmul.

Jirka Š. Svejkovský:
Vzhledem k tomu, že se výroba RCB od roku 2020 v Evropě prakticky zdvojnásobí, předpokládám i snížení jejich ceny. Takže to snad tak velký problém nebude.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana