Jaký máte názor na nový požadavek článku 411.3.4 ČSN 33 2000-4-41 ed.3?
Jiří Horák.:
Vyjádření pana Ing. Michala Kříže
Máte pravdu, na stánkách ÚNMZ je již zveřejněno nové – třetí vydání ČSN 33 2000-4-41 ed. 3:2018. Na titulní straně této normy je jako datum vydání uveden leden 2018. Jako datum účinnosti této normy je na stránkách ÚNMZ uvedeno od 1. 2. 2018. To znamená, že nové projekty by se měly od uvedeného data provádět již podle této normy. Ovšem předchozí vydání této normy označené jako ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 ze srpna 2007, platí souběžně s uvedeným třetím vydáním ČSN 33 2000-4-41 ed. 3 z ledna 2018 až do 7. 7. 2020. Takže elektrické instalace odpovídající ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 mohou být podle této normy dokončeny až do 7. 7. 2020.
Nicméně pokud se týká požadavku čl. 411.3.4 ČSN 33 2000-4-41 ed. 3 uvádějícího, že v prostorech určených pro samostatnou domácnost musí být doplňková ochrana pomocí proudového chrániče (RCD), jehož jmenovitý reziduální pracovní proud nepřekračuje 30 mA, zajištěna pro AC koncové ob-vody napájející svítidla, tak ten, pokud nedojde k nějaké změně této normy, bude platit od 7. 7. 2020 bez výjimky. Takže u staveb – domácností, s jejichž dokončením se počítá počínaje uvedeným datem 7. 7. 2020, bude nutno s vybavením koncových obvodů napájejících svítidla proudovými chrániči 30 mA počítat.
Uvedený požadavek byl do normy zařazen s ohledem na nebezpečí úrazu elektrickým proudem při výměně svítidel v domácnostech prováděné osobami bez elektrotechnic ké kvalifikace.
J Lhava:
Citace: Jiří Horák. 30.12.2017, 08:44
... Jako datum účinnosti této normy je na stránkách ÚNMZ uvedeno od 1. 2. 2018. To znamená, že nové projekty by se měly od uvedeného data provádět již podle této normy. ...
Ano, toto se obecně neustále tvrdí; mnohokrát jsem se snažil dopátrat, z čeho by to mělo vyplývat, ale nikdy se mi to nepodařilo. Proč by měly být nové projekty už vždy podle nové normy, když obě normy platí současně? Protože to tvrdí Kříž?
Jde mi o nějakou argumentaci - udělám projekt podle nové normy, na světla dám chrániče a nastane vyptávání investora proč to tam je a proč to tam musí být. Co mu mám odpovědět? Protože Kříž říká, že se má už projektovat podle nové normy, i když ještě několik let bude platit norma původní, která něco nepožaduje ...?
IM:
Citace: Jan Hlavatý. 30.12.2017, 11:42
Ano, toto se obecně neustále tvrdí; mnohokrát jsem se snažil dopátrat, z čeho by to mělo vyplývat, ale nikdy se mi to nepodařilo. Proč by měly být nové projekty už vždy podle nové normy, když obě normy platí současně?
Třeba je to proto, že než dojde k realizaci a poté k revizi, nebude už stará norma platná.
Radim Strycharski:
Jsou normy, které:
-mají mezi ed.1 a ed.2 nějakou omezenou dobu souběžné platnosti
-mají mezi ed.1 a ed. 2 neomezenou dobu souběžné platnosti
-nemají mezi ed.1 a ed.2 žádnou dobu souběžné platnosti
Takže žádný systém, žádný pořádek ani žádný významnější smysl v tom nehledejme. Pro přiřazení relevantních norem jsou rozhodující:
-datum posledního platného stavebního povolení
-projektová dokumentace
-dokumentace skutečného provedení
Pavel Horský:
Citace: Milan Illek 30.12.2017, 12:01
Třeba je to proto, že než dojde k realizaci a poté k revizi, nebude už stará norma platná.
Dobře.........
V lednu budu projektovat elektroinstala ci myslivny. Stavba bude realizována a revidována do konce roku 2018.
S tímto vědomím pak mohu postupovat ještě dle ed.2?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana