Jak ovládat přívod k topným kabelům, aby se prodloužila životnost termostatu?

<< < (2/6) > >>

Juraj Rojko:
Zbytečně to komplikujete. Topný kabel je odporová a tedy pro relé poměrně šetrná zátěž. I obyčejná relé mají životnost v řádu desítek tisíc sepnutí. Relé je běžná součástka, která se dá případně vyměnit. Peníze ušetřené za relé/stykače v rozvaděči můžete použít na termostat s měřením teploty v podlaze, což je dle mého názoru docela podstatná věc, protože byste měl dodržet bezpečnostní a hygienické limity stejně jako teplotní limity použitých podlahových krytin.

František Janeček:
Citace: Juraj Rojko  16.12.2017, 11:18

Zbytečně to komplikujete. Topný kabel je odporová a tedy pro relé poměrně šetrná zátěž. I obyčejná relé mají životnost v řádu desítek tisíc sepnutí. Relé je běžná součástka, která se dá případně vyměnit. Peníze ušetřené za relé/stykače v rozvaděči můžete použít na termostat s měřením teploty v podlaze, což je dle mého názoru docela podstatná věc, protože byste měl dodržet bezpečnostní a hygienické limity stejně jako teplotní limity použitých podlahových krytin.

K tomu bych pak dodal, že jističe pro jednotlivé sekce, pokud budou ty sekce spínány přímo termostaty, by neměly být 16A .Kontakt termostatu je jen 12A.Pokud by sekce měly víc než 2760W, bylo bylo by nutno použít spínání pomocí stykačů. :)

Ales Keprt:
Tak teď, když znám vaše názory, udělám to tedy asi přímo přes termostat. Ale káble nachystaný mohou být. Ty výkony těch okruhů se budou pohybovat do 800W, krom obývacího pokoje a ten bych dal přes stykač nebo to na něho aspoň nachystám. Já vím, že to tak sice elektrikáři dávají, ale já když viděl na tom termostatu ty malé kontakty, trocha jsem zapochyboval, proto to moje komplikovanějš í řešení pro případ, že by ty termostaty brzy odcházely. Samozřejmě, že ten termostat má i připojení vnější sondy, která má hlídat přetopení podlahy.
Dobrá poznámka je ovšem od pana Tomáše Fuka. Na to jsem vůbec nepomyslel, že by mohl být problém s kontaktem HDO, když použiji hodně stykačů napřímo. Ale jak píšete, dá se to vyřešit, že dám jeden hlavní před ně.
Centrální ovládání nechci. Navíc to nastavení se musí pro každou místnost stejně nastavit zvlášť i u centrálu. Co je však horší, je pořizovací cena a pak nevím, jestli při závadě bych byl schopen si to sám opravit. Vyměnit stykač nebo termostat zvládne kde kdo a je to hned.
Bude použit rozvaděč BF-U-3/72-C (Eaton),  který by mněl vyhovovat zapojení.
Takže pokud dám přes termostaty, budou káble jištěny ne 16A, ale 10A dobrá připomínka. Já to budu tahat 3x2,5, ale vim že to tahají i jen 3x1,5.
Tím, že mně nikdo z vás neodpověděl ohledně hnědého můstku v rozvaděči, beru to tak, že není co řešit a mohl bych to tak zapojit a tam by stačil tedy na společné jištění jistič 2A.

Tomáš Hradecký:
Citace: Fuk Tomáš  15.12.2017, 22:13

Taky by s tím mohl mít problém kontakt v přijímači HDO - např. u PRE max. 0,5 A - takže jeden stykač navíc.

jeden třípólový stykač HDO bude spínat pouze přívod k topným okruhům .

spínaní jednotlivých okruhů topení přeci nemá s HDO už nic společného

Ales Keprt:
Citace: Tomáš Hradecký  16.12.2017, 16:23

jeden třípólový stykač HDO bude spínat pouze přívod k topným okruhům .

spínaní jednotlivých okruhů topení přeci nemá s HDO už nic společného

Má, jelikož ten přívod z HDO ja měl navržený přímo na 10 stykačů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana