Jak ovládat přívod k topným kabelům, aby se prodloužila životnost termostatu?

(1/6) > >>

Ales Keprt:
Novostavba RD bude mít podlahové topení s topnými kabely. Bude 10 okruhu a tedy 10 termostatů.
Mám vybraný termostat PT712.
Rozhodl jsem se, že kabely nebudu spínat přímo tímto termostatem, ale že by mohl termostat ovládat cívku stykače. Bude potřeba tedy 10 stykačů, ale pokud by to takhle šlo, viděl bych to jako prodloužení životnosti termostatů.
Je možné v rozvaděči použít společný můstek (na obrázku ten hnědý) pro přívod fáze na všechny termostaty a použít tedy jen jeden jistič (10A nebo 2A)?
Nebo je toto řešení zbytečné a použít termostaty napřímo?

Zdeněk Pikhart:
Jestli to děláte pro zákazníka, tak ho lituji a jestli pro sebe, tak si užijte s nastavováním každého termostatu zvlášť.
Podívejte se na stránky dodavatelů topných kabelů a u většiny najdete centrální ovládání topení.
Nechci tu dělat reklamu konkrétním dodavatelům, ale zase tolik jich není, aby jste si nevybral.

Jiří Schwarz:
Při větším počtu relé nebo stykačů bych měl strach jak vyjde oteplení rozvaděče.
A nepodceňoval bych to!

Jirka Hub:
,
Chápu-li to správně chce se ovládat v každé místnosti topení separátně, tomu rozumím.
PT712 má zvládnout spínat až 12A, tudíž pokud zapínací proud použitého kabelu v jeho délce nebude vyšší lze aplikovat i bez stykače. (To souvisí i s možností použití společného jištění.) A analogicky pokud bude pak pro každý obvod s ním.

Jistič bych určitě instaloval pro každý obvod svůj.

Chtěl bych ještě poukázat na jednu zvláštnost. Zdá se mi, že se nějak neřeší hlídání teploty vlastního kabelu ajko fyzického zdroje tepla. Když se v lednu rozbije okno, bude v místnosti zima, termostat se aktivuje a bude topit trvale. A pokud bude blízko něco co se s teplem příliš nepřátelí, může být brzy šance realizovat (nejen) topení, znovu a lépe.
Omlouvám se za černý humor.

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Schwarz  15.12.2017, 21:58

Při větším počtu relé nebo stykačů bych měl strach ...

Taky by s tím mohl mít problém kontakt v přijímači HDO - např. u PRE max. 0,5 A - takže jeden stykač navíc.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana