Je moźné zkratem dvou fází upálit nulový vodič? Vznikne pak přepětí v síti?
Jan Bocek:
Citace: MichalX Pergl 18.10.2017, 21:59
Jednoho dne jsem měnil jistič u hodin v panelovém domě pod napětím. Na patře jsou tři byty. Nedopatřením se mi podařilo třetí fází od druhého bytu udělat zkrat na první fází třetího bytu a to tak že na přívodu do jističe. Zkrat vypálil nožové pojistky na domě a dokonce deon v rozvodně ČEZu. Po příjezdu servisního technika bylo vše opraveno a nahozeno.
Nějak si to nedovedu představit, jak ten zkrat mohl vzniknout.
Je zde spousta neznámých.
Položil bych řadu otázek k těm, které položil kolega Jiří Hrubý
-měnil se jistič před elektroměrem nebo za elektroměrem
(asi hloupá otázka jit jen tak pod plomby...)
-byl to jistič 1 pólový nebo 3 pólový
-jaký důvod bylo pracovat pod napětím
- kdo si objednal výměnu jističe
- máte k tomu osvědčení a hlavně oprávnění
- jak vypadalo místo zkratu po obloukovém výboji
-kdo opravoval upálený PEN ve stoupačce ( poruchu)
-existuje správce toho panelákového domu
-přívod do postiženého bytu je 3 fázový nebo 1 fázový
A teprve ted bych dělal analýzu všech možnosti jejichž důsledkem
by mohlo nastat poškození spotřebičů. Přitom se jedná o spotřebiče
na 230 V. Hledal bych odpověď jak se místo 230 V mohlo dostat
napětí 400 V na spotřebiče. Případně přepětí....při vypínání zkratu.
Otázka přepětí při vypínání zkratového proudu nelze zcela vyloučit.
Je to celé je na namodelování a na výpočty.
K tomu je ale nutné znát spoustu detailu z elektrického rozvodu sítě.
PS obvykle "odcházejí " spotřebiče napojené na 400/230V, jako jsou sporákové desky ....při ztrátě PEN. Vypálené zdrojové části spotřebičů mi spíše připomínají atmosferické přepětí.
František Šohajda:
Už jsem posuzoval el. instalaci v RD, kde shořeli všechny právě připojené spotřebiče jednofázové... .RD měl elektrické topení cca 15 kVA.....
Příčinou bylo uhořelý PEN na sloupu , kde byl připojen RD.
Distributor po kontrole el. instalace zaplatil všechny škody do koruny. Bylo to cca 87 000.-Kč.
Jsou na to pojištěný, tak neplatili nic ze svého.Všechno platila pojišťovna.
Muselo to být ale zdokumentovéno, vyfoceno a napsán zápis od distribuce!
Ale zkratem dvou fází to nemohlo v žádném případě být!
Jiří Schwarz:
On takový zkrat, který způsobí primární přeskok, může způsobit ionizaci a sekundární přeskok "na kostru", tedy i na PEN a tam neplatí, že proud teče cestou nejmenšího odporu, tam si to hledá "všechny cesty", a v některé z cest ten proud může být tak velký, že to nějaký "horší PEN" nevydrží...
Těžko se něco takového prokazuje, ale ještě hůře vyvrací.
Jan Franěk:
Odpojování PEN, či N během práce pod napětím, je cestou k průseru. Mě se to stalo tak, že upadnul nedotažený vodič N ze svorkovnice během práce v rozvaděči. Stačilo jen pár vteřin, než jsem to dal do pořádku. Tedy si na to zkušený montér dává pozor, ale ne vždy tomu lze při práci pod napětím zamezit.
JInak k vaší otázce. Ano, je to možné. Pokud opravdu upadl vodič PEN, tak vyhoří "nejslabší" zdroj a po něm následuje další a další. Klasicky spotřebiče ve stanby režimu. TV, satelitní přijímače, DVD přehrávače, HIFI věže, varné desky a microvlnky a podobně. Škody rostou každou sekundou. Příčinu hledat nemusíme, ty jsou prostě jasné. Ale jestli se to opravdu stalo a zda sousedovi neodešla jen část elektroniky a on se na vás snaží zahojit, to už asi nijak nezjistíme. Je to daň za nepozornost, nebo neznalost.
A jestli nemáte pojistku "na blbost", tak se vám výměna jističe moc nevyplatila. Nejsem si jist zda má v tomto případě cenu volat soudního znalce. Velmi bude záležet na vzniklé škodě. Soudní znalec také něco stojí a výsledek jeho pátraní může být nejistý.
MichalX Pergl:
Oprávnění pro tuto práci mám a jelikož se jednalo o panelový dům, kde je více bytových jednotek, byl jsem požádán, zda bych mohl tuto práci udělat pod napětím. Bohužel jsem na to kývl... iniciativa budiž potrestána.
Jistič byl před elektroměrem, kdy bylo vydáno povolení od ČEZu na rozplombování.
Byla to výměna z 16A na 25A.
Můj názor je, že se snaží pán zahojit, protože potřeboval údajně novou instalaci, ale po Vašich odpovědích si myslím, že nemá cenu do tohoto šťourat dále a budu nucen zaplatit rekonstrukci cizímu člověku.
Bohužel pojistku na blbost jsem v tu dobu ještě neměl zařízenou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana