Je moźné zkratem dvou fází upálit nulový vodič? Vznikne pak přepětí v síti?
Jan Franěk:
Citace: MichalX Pergl 20.10.2017, 21:21
Můj názor je, že se snaží pán zahojit, protože potřeboval údajně novou instalaci, ale po Vašich odpovědích si myslím, že nemá cenu do tohoto šťourat dále a budu nucen zaplatit rekonstrukci cizímu člověku.
K tomu nevidím vůbec žádný důvod. S instalací to nemá nic společného. Mohla odejít maximálně elektronika připojená v zásuvkách, či jinak zapojená do obvodů s upadlým N, nebo PEN. S rekostrukcí instalace ho pošlete do prd...e. Na to nemá nárok. Věřím té TV, lednici, ale třeba mám problém s tím routerem. Většinou vyhoří jen trafo router napájecí. Poškození napájecího konektoru způsobem z fotky je obvyklé spíše u přepětí a poškození bleskem, o čemž se zde nebavíme. V tomto případě bych s tím měl asi problém. Ale při ceně routeru to asi vyjde levněji zaplatit, než nějak řešit třeba soudním znalcem. ALe možná za to může i špička vzniklá při zkratu. Těžko soudit
http://www.fraja.cz/proc-je-dobre-miti-sveho-elektrikare/
Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz 20.10.2017, 19:58
On takový zkrat, který způsobí primární přeskok, může způsobit ionizaci a sekundární přeskok "na kostru", tedy i na PEN a tam neplatí, že proud teče cestou nejmenšího odporu, tam si to hledá "všechny cesty", a v některé z cest ten proud může být tak velký, že to nějaký "horší PEN" nevydrží...
Těžko se něco takového prokazuje, ale ještě hůře vyvrací.
Tak pod to bych se podepsal.
V okamžiku zkratu, který vyrazí v paneláku nožovky 125 nebo 250A a ještě přibere i sekční deion, no tak to jsou stovky ampéru se špici až na tisícovce ( Ik max)
Myslím, že se upálilo kus šroubováku a ty jističe již byly tak očazené, že byly nepoužitelné.
Viděl jsem často takto ožehnuté prsty....a někdy i obličej.
Někdo si jenom myslí, že udělal zkrat mezi fázemi....
Vypadá to na zkrat přímo na HDV....
Těžko se něco takového prokazuje, ale ještě hůře vyvrací.
(norm) ?? ach jo, ale super napsáno
Hypoteticky může vzniknout mnoho variant.
Zkratová studie pro analýzu obloukových výbojů je na diplomovou prací.
Arc Flasch Hazards se v průmyslu hodně skloňuje
Při větší škodě pojišťovny zadávají posouzení více soudním znalcům. Navíc ti soudní znalci mají za sebou reference. Likvidátor pracuje na základě posudku odborně způsobilé osoby v elektrotechnic e. Několik mých známých RT pracuje u pojišťoven na plný úvazek. Pak i likvidátor může být odborně způsobilý a znalý.
Také myslím, že tudy cesta nepovede.
Zůstane to jen u draze zaplacené zkušenosti.
Než jsem to dopsal, tak se pan Michal ozval sám a potvrdil jen naše úvahy.
Bude dobré si nastudovat ČSN EN 50110-1 ed. 3 o práci pod napětím.
Já vím, že je to úsměvné
ale pokud by se stál vážný úraz a soudní znalec by došel k tomu, že byl některý tento článek při práci na EZ zanedbán, jak myslíte že by se pojišťovna chovala k plnění pojistné události?
A ono by ani nebylo zapotřebí soudního znalce.
K vážným úrazům se volá policie a inspektor OIBP.....takže závěr je, že to dopadlo pro vás ještě dobře. Jen se ztrátou šroubováku a místo zisku ztráta. I to se někdy stává.
PS Díky "výběrovkám" máme pojistku dosti vysokou
Milan Hudec:
Bych se na to podíval z úplně jiného úhlu.
Jaké bude U mezi L1 a N/PEN v okamžiku zkratu L2 a L3?
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec 20.10.2017, 23:16
Bych se na to podíval z úplně jiného úhlu.
Jaké bude U mezi L1 a N/PEN v okamžiku zkratu L2 a L3?
Bingo! Budu-li uvažovat distribuční trafo jako tvrdý zdroj, a impedanci fázových vodičů rovnou impedanci PEN, tak mi vychází 345 V. Při slabším PEN bude ještě hůř.
Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš 21.10.2017, 01:06
Bingo! Budu-li uvažovat distribuční trafo jako tvrdý zdroj, a impedanci fázových vodičů rovnou impedanci PEN, tak mi vychází 345 V. Při slabším PEN bude ještě hůř.
Však jo, takhle jenom co já vím toho odešlo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana