Je moźné zkratem dvou fází upálit nulový vodič? Vznikne pak přepětí v síti?

(1/6) > >>

MichalX Pergl:
Jednoho dne jsem měnil jistič u hodin v panelovém domě pod napětím. Na patře jsou tři byty. Nedopatřením se mi podařilo třetí fází od druhého bytu udělat zkrat na první fází třetího bytu a to tak že na přívodu do jističe. Zkrat vypálil nožové pojistky na domě a dokonce deon v rozvodně ČEZu. Po příjezdu servisního technika bylo vše opraveno a nahozeno.

Po pár dnech přišel dopis od pojišťovny, že majiteli bytu (zřejmě prvního, kterého jsme se ani nedotkli, kromě vypadnutých nožových pojistek) dal pojistnou událost na pojištovnu a požaduje zaplacení zničených spotřebičů (konkrétně TV, DVD přehrávač, radiobudík, lampa, nabíječka k notebooku a dalších pár drobností).

Poté jsem zažádal o dokumentaci k pojistné události, kdy mi bylo posláno pár stran od likvidátora, který absolutně neměl žádné vzdélání, které by ho opravňovalo k určení závad a byla mi zaslána i fotodokumentac e (přiložená fotografie je jedna z mnoha, ale dle mého názoru je zřejmé, že toto nemohlo být způsobeno zkratem ze sítě).

Poté co jsem se ohradil, že likvidátor nemá potřebné vzdělání mi byla zaslána fotografie stránky, kde stojí, že došlo k upálení nulového vodiče ve stoupčkové svorkovnici a tím vzniklo v bytě přepětí, díky kterému se poničili výše uvedené pŕístroje.

Chci se zeptat, zda je toto vůbec možné.

Popřípadě zda by bylo moudré s tímto jít za soudním znalcem a nechat si na to vypracovat posudek.

Marian Hanzalík:
Nemohlo sa stat, "nulák" už bol poškodený (prechodový odpor nekde v PEN) a pri skrate 2 fází to následne sposobilo prepatie v časti instalacie?

Jan Franěk:
Upadnutí, nebo uhoření vodiče PEN, případě N ,  je velmi častým problémem a příčinou poškození elektroniky. Před lety jsem toto sám musel řešit v případě upadlého N a škody cca 30 tis.  Díky bohu za pojistku  ;)

ACEOF ACES:
Podle mého názoru, jestli je pravda, že došlo k přerušení PEN/N, tak se to při tom zkratu mohlo stát. Když velký zkratový proud škubnul s vodiči a kabely, tak mohlo dojít k vytržení vodiče ze svorkovnice. Ale je divné, že se to projevilo jenom v jednom bytě.

Jiří_Hrubý:
Je trochu pozdě hledat příčiny, když stopy jsou již zahlazeny.
Fotky sice nic moc, ale i tak může vypadat důsledek plovoucí nuly, kdy se vypaří zdrojová část spotřebiče.
Otázka je, zda se při práci nehnulo s odbočkou nebo se stoupačkovou svorkovnicí.
Kdyby byl volný průběžný PEN, není to jediný poškozený. Vypadá to tedy spíš na odbočku PEN. Jaká je tam svorkovnice a jaké vodiče?
Samotný mezifázový zkrat by neměl takové důsledky.
Fotka rozvaděče by byla přínosnější, možná by se dalo vyčíst zda je možné manipulací s jednou z odboček ovlivnit vodiče na jiné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana