Mohu umístit rozvaděč do koupelnové příčky?
Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk 07.09.2017, 23:03
A proto by jste tuto práci měl přenechat těm co vědí, aby to nedopadlo podobně. ;)
Honzo, jen by mě zajímalo, jak má zákazník coby laik poznat toho co ví?
Dnešní trh se elektrozedníky jen hemží. Situace je už taková, že jich je víc, než těch co ví a umí. Vidím to všude kolem sebe a někdy mě to už vážně dost se...e.
Tomáš Nov:
Částečně s Vámi souhlasím. Nicméně i elektrikář mi může dát nekvalitní rozvaděč - dle webu, kde jsem ho našel mi odpověděli, že to je nejkupovanější značka po ABB.
Jsem vystudovaný strojař a myslim, že mám alespoň trochu smysl pro detail a estetiku. Elektrika v bytě není hurá akce, připravuju se na to delší nebo stejně jako na cokoli jiného.Zkresli l jsem si kompletní schema, prokonzultoval s elektrikářem. Samotnou praxi samozřejmě nic nenahradí, ale částečně se dá suplovat časem - potrvá mi to dýl. Zapojení samotného rozvaděče a elektrorevizi už nechám na odborníkovi.
Někdo možná řekne, že takový přístup není správný, ale myslím, že snad alespoň zodpovědnější, než poslané dílo od "elektrozedníka".
Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský 08.09.2017, 06:03
Honzo, jen by mě zajímalo, jak má zákazník coby laik poznat toho co ví?
Stejně jako cokoliv jiného. Získá si informace, třeba zde, doporučení a pak si vybere. Jistě to tak běžně taky děláš jako mnoho ostatních nejenom při výběru řemeslníka, ale i mobilu, auta a podobně. Bohužel se stejně jako každý z nás občas splete a přebere. To je holt život :D
Citace: Tomáš Nov 08.09.2017, 06:04
Částečně s Vámi souhlasím. Nicméně i elektrikář mi může dát nekvalitní rozvaděč - dle webu, kde jsem ho našel mi odpověděli, že to je nejkupovanější značka po ABB.
To je smutné, ale asi to platí především pro webové shopy, kde lidé shánějí především to nejlevnější, bez ohledu na to jaká je to sra....... ABB ovšem patří k tomu běžnému standardu. To je v pohodě i když osobně preferuji jiné značky.
Citace: Tomáš Nov 08.09.2017, 06:04
Někdo možná řekne, že takový přístup není správný, ale myslím, že snad alespoň zodpovědnější, než poslané dílo od "elektrozedníka".
No, jde přímo o porušení zákona, protože elektro je vyhrazeným zařízením. Navíc koupelny jsou velmi nebezpečné prostory a to tak, že na ně máme normou zvlášť a místo kde se neodpouští žádné chyby. Osobně už po nějakých zkušenostech podobné revize odmítám. Bývají tam chyby, není dokumentace a tak dál. Vždy se ale najde dost střelců, kteří se pod to klidně podepíší i dost lidí, kterým je jedno, že jim to "prý RT" napíše od stolu, aniž by ověřil alespoň základní ochrany. Beru to tak že je to vaše volba, odpovědnost i zdraví vaše a vaší rodiny. Tedy je mi to jedno, když je to jedno i vám. Mám své práce i starostí dost (beach)
Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk 08.09.2017, 06:51
Stejně jako cokoliv jiného. Získá si informace, třeba zde, doporučení a pak si vybere.
Jestli ty nežiješ na jiné planetě než já.
Já to kolem sebe vidím úplně jinak.
Jediné informace, které dnes laik shání a které mu stačí k vyhodnocení celé situace a výběru firmy je cena a spokojenost, která vyplynula z doslechu.
A tak Franta z údržby chodí po bytech a rodinných domcích, kde patlá elektroinstala ce, které odevzdává ve stavu "světla svítí, zásuvky fungují, je vše v pořádku". To zákazníkovi stačí. A revize........ tu vždy někdo napíše, aby se mohlo kolaudovat.
Já nevím, co si tu pořád mnozí z nás namlouvají.
Ale to co píši bych tu nerad rozváděl. To patří do naprosto jiného vlákna.
Maroš Klein:
Vyzerá to, že ste jeden z tých rozumnejších, ktorí chcú mať prehľad o tom, čo užívajú.
Čo sa týka otázky na umiestnenia rozvádzača, nemám nejaký výraznejší problém ani s vašim pôvodným návrhom. Ak vyjde protiľahlá priečka viac ako 60cm od sprchy a bude tam zozadu ten veľkoplošný obklad, nemusí byť pri normálnom používaní ani reálny problém s prechodom vlhkosti.
Skôr si nie som celkom istý tým, ako sa časom môže správať v kúpeľni pod obkladom napríklad taký neštandardne veľký plech z hľadiska prepätia či inej tepelnej rozťažnosti voči keramickým obkladom.
Citace: Jan Franěk 08.09.2017, 06:51
No, jde přímo o porušení zákona, protože elektro je vyhrazeným zařízením.
Pán uvádza práce na elektrickom zariadení v beznapäťovom stave v spolupráci s elektrikárom a spustenie do prevádzky pod napätie predpokladá ak mu dobre rozumiem až po zapojení rozvádzača a revízii, teda napríklad RT s osvedčením.
Možno by stálo za diskusiu, či osoba bez elektrotechnic kej kvalifikácie pri montáži elektrických zariadení podľa návodov výrobcov pre jednotlivé komponenty vôbec pracuje na elektrickom zariadení tak, ako to definuje vaša 50/78 v §1.
Myslíte si, že na zapojenie kúska kábla do zásuvky má právo iba človek s osvedčením, alebo mu stačí pribalený návod k výrobku ktorý si slobodne zakúpil? Nevzťahuje sa osvedčenie na činnosti na VTZ, napríklad aj na tej zásuvke, až keď bude v stave pod napätím?
Citace: Miroslav Revús 07.09.2017, 14:34
To si viem predstaviť iba vo fabrickej umyvárke/sprche v šatni zamestnancov.
Ja ani tam veľmi nie. :)
Šlo mi len o poukázanie na normu, kde jej tvorca nemá problém ani s káblami na povrchu v zóne 0. ??
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana