Lze vyměnit klasické trafo za spínaný zdroj SELV, PELV?
Jan Bocek:
Citace: Vít Rotrekl 06.06.2017, 21:05
Dovolím si nesouhlasit. Pár strojů do kterých se připojoval vodič N jsem už viděl. A myslím, že i PEN, ale tím si teď nejsem jistej...
Máš pravdu, chtěl jsem napsat, že vodič PEN do rozvaděče strojního zařízení nepatří. Vodič N jen výjimečně. A při splnění uvedených podmínek....( moudrý projektant vodič N neprojektuje)
ČSN EN 60204-1 ed. 2
5 Ukončení napájecího vodiče a přístroje pro odpojování a vypínání.
5.1 Ukončení napájecího vodiče
"Kromě jiného....
Pokud je použit nulový vodič, musí to být jasně uvedeno v technické dokumentaci stroje, na příklad na montážním schématu a na obvodovém schématu, a pro nulový vodič musí být k disposici samostatná izolovaná svorka opatřená štítkem s písmenem N podle 16.1
Uvnitř elektrického zařízení nesmí být žádné spojení mezi nulovým vodičem a ochranným obvodem, ani nesmí být použitá kombinovaná svorka PEN.
Výjimka, spojení mezi svorkou nulového vodiče a svorkou PE může být provedeno v místě připojení elektrického napájení ke stroji v sítím TN-C"
Komentář.
Všechny stroje jsou dnes provedeny v systému TN-S. Pokud je připojovací sít pouze TN-C, tak se musí rozdělení provést mimo stroj, na příklad v hlavním vypínači pro daný stroj, nebo v přechodové krabici provést rozdělení z PEN na PE a N, které se takto přivede do stroje. Prostě vodič a svorka PEN ve stroji nemá co dělat.
Mnozí si tu výjimku vysvětlují "po svém" a přivedou na svorku PE vodič PEN a udělají klemu na N. Tato kombinace je již deset roků zakázána. Ale nedělalo se to i dříve.
Vodič N do stroje lze přivést pro napájení oddělovacích transformátorů za podmínek řádného označení i podle čl 13.2.3. 230 V z L-N lze použit pro ovládání pouze jednoduchých zařízení definovaných výjimkou 9.1.1. Jinak musí být oddělovací trafa prom ovládání, včetně osvětlení.
Proto se dává přednost přívodu jen L+PE bez vodiče N. Pak musí být trafa na primární napětí 400 V.
Často vzniká tento problém u rozšíření stroje, který má přívod jen
3xL+PE a dodavatel "vymyslí" přídavné zařízení , které vyžaduje N vodič, protože v přístavku má zdroje na 230 V AC. Pak nezbývá, že musí zdroje vyměnit za 400/24 V.....vzniká to špatnou komunikací v době přípravy a zadání. Je to nepříjemné, když se na to přijde až při výchozí revizi
PS Profesionálové používají pro aplikace FM s napájením 400 V......použit 230 V je lákavé ekonomicky. Pak se často volí oddělovací trafo 420/230 V. Viděl jsem mnoho takových aplikací, kdy jsou ve skříni desítky malých měničů na 230 V a na rozvaděči trafo 5 kVA.
Milan Hudec:
Proč ta hrůza z N ve stroji?
raj:
Citace
PS Profesionálové používají pro aplikace FM s napájením 400 V......použit 230 V je lákavé ekonomicky. Pak se často volí oddělovací trafo 420/230 V. Viděl jsem mnoho takových aplikací, kdy jsou ve skříni desítky malých měničů na 230 V a na rozvaděči trafo 5 kVA.
Pak už to moc ekonomické není...
Hynek Havliš:
Já se taky malinko ohradím. Pohybuji se (jako projektant) v oblasti jednoúčelových (spíše menších) strojů a přívody pro stroje běžně navrhuji 1NPE ~50Hz 230 V TN-S (tam by to bez N ani tak nějak nešlo :) ), 3NPE ~50Hz 400 V TN-S. Desítky jsem jich takto navrhl, u zákazníků jedou stovky takto napájených strojů. Dle mého názoru to ničemu nevadí (ani legislativě) a s názorem, že by v rozvaděči stroje nesměl/neměl být vodič N jsem se ještě nesetkal.
Mimochodem, Honzo, odepsal jsem na Tvůj soukormý e-mail v návaznosti na nějakou starší diskusi zde. Odpověď snad došla...?
Pavel75687:
Upřesním dotaz.
Původní trafo je 2x400V primární strana, sekundární strana 1x230V
na to je zapojený nějaký prastarý zdroj co dělá 24 DC pro ovládaní.
Toto je chci nahradit zdrojem Siemens SITOP 230V/24V DC.
U nových strojů to výdávam bežně, nicméně tady v diskuzi na to jednotný názor není.
Citace: Zdenek Rajmont 06.06.2017, 20:25
Trafo 400/230V rozhodně nejde nahradit zdrojem 230/24V :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana