Budou obloukové ochrany AFDD i v třífázovém provedení?

<< < (4/8) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  14.05.2020, 07:54

Provozovatel chce realizovat úroveň ochrany vyšší, než jsou požadavky norem. To se dá jenom pochválit.

Proti tomu bych nic nenamítal, jenže to není pravda. Provozovatel netvrdí, že chce, ale že musí.
Citace: Tomáš Medek  13.05.2020, 11:31

U tepelného spotřebiče se musí vypínat všechny pracovní vodiče, mám tam sice vypínač ale to prý nestačí a nevypíná N, což by stejně nevypínal i kdyby tam AFDD nebyla.

Jan Franěk:
Předpokládám tedy, že v rozvaděči má jističe s odpínáním N, nebo "kombíky" na všechny vývody, včetně zásuvkových a světelných  ;D. Jinak mi to nedává smysl.  ;D

Nicméně v návodu se píše o odpojení všech vodičů. Odtud možná tento požadavek pramení.

Citace: Radim Strycharski  14.05.2020, 07:40

Pořád nemůžu nalézt článek, který by to předepisoval pro dřevostavbu.

Přiznám se, že jsem na tento požadavek už několikrát narazil, ale nemohu si vzpomenout kde. Občas to bylo přímo požadováno v technické zprávě, dodané investorem spolu s projektovou dokumentací. Pro mne jako montážníka, tedy ve velmi důležitém a závazném dokumentu.

Tomáš Medek:
Použití AFDD je v ČR zatím dobrovolné. Ale žádná norma přece nemůže bránit vyššímu stupni zabezpečení než předepisuje když si to investor a provozovatel elektroinstala ce přeje. V zahraničí je prý AFDD povinné, v USA už dlouho, ale tam zase domácnosti nemají 3 fáze, takže výrobci zatím vice fázové AFDD řešili.
Ale už je to vyřešené, potřeboval jsem vědět jestli je možné na jeden více fázový spotřebič použít dvě AFDD. Možné to je (pokud má spotřebič i více oddělených N svorek a chová se jako dva jednofázové spotřebiče v jedné bedně) a tady mi bylo potvrzeno že to není v rozporu s žádnou normou když je tam vypínač kterým to lze vypnout na všech fázových pólech, takže je to snad v pořádku.
Ano všechny vývody jdoucí do slaměné části domu mají AFDD. Zbytek elektroinstala ce ve zděném sklepě (ve ktrém je i hlavní rozvaděč s AFDD) má jističochránič e které také vypínají N vodič.

Jan Franěk:
Potom super. Investor který nekouká na každou korunu a dává přednost bezpečnosti  (dance)  Mohu jen pochválit  o:-)

Milan Hudec:
Citace: Tomáš Medek  13.05.2020, 13:22

To by bylo také dobré řešení, ale tady už jej nezrealizuji. Ale případný sériový oblouk přímo ve spotřebiči by to neřešilo, byla by to jen ochrana pro kabel.

Sériový oblouk ve spotřebiči vzniká při každém zapnutí, čím starší kontakt, tím hůře.....
Moje zkušenosti s AFDD jsou v tomto směru spíše negativní.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana