Budou obloukové ochrany AFDD i v třífázovém provedení?

(1/8) > >>

Tým Elektrika:
    Stále se objevuje pouze oblouková ochrana pro hlídání jednofázových obvodů. Pokud chceme hlídat například třífázový přívod sklokeramické desky nebo jiných spotřebičů s vyšším proudovým odběrem, očekávalo by se zařízení hlídající všechny fáze. Co nám Jan Krejčí odpověděl na otázku, zda se bude vyrábět oblouková ochrana AFDD i v třífázovém provedení?
    Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Tomáš Medek:
Jak připojit třífázový spotřebič když není 3 fázová ochrana AFDD? Například varná deska v dřevostavbě?
Zapojil jsem indukční desku MORA VDIT 653 FF
https://www.mora.cz/vestavna-indukcni-varna-deska-vdit-653-ff-731813/#informace
dle manuálu na straně 44 jako:
"Normální zapojení
• 2 fáze, 2 nulové vodiče (2 2N, 220-240V~/ 50/60 Hz): Napětí mezi fázemi a nulovými vodiči je 220-240 V~. Skupina by měla obsahovat alespoň dvě 16 ampérové pojistky. Průměr jádra napájecí šňůry by měl být alespoň 2.5 mm2." Viz. příloha.
Použil jsme tedy dvě AFDD ochrany. Indukční deska je zapojena přes 3 pólový sporákový vypínač ABB 1011-0-0816. Jeden nulový vodič je tedy stále připojen, protože vypínač její 4 pólový, ale to byl připojen i při třífázovém připojení, takže v tom podle mne není problém.
Jenže reviznímu technikovi se to nelíbí, že musí být na jeden přístroj jen jeden jisticí prvek. Je to pravda?
Podle mne je to podobné jako jištění třífázového přístroje pojistkami, což si myslím že není zakázané a pojistky lze vyšroubovat (vypnout) jednotlivě.
U tepelného spotřebiče se musí vypínat všechny pracovní vodiče, mám tam sice vypínač ale to prý nestačí a nevypíná N, což by stejně nevypínal i kdyby tam AFDD nebyla.
Je indukční varná deska tepelný spotřebič? Teplo sice vyrábí, ale nemá topné těleso.
Jak to řešit když není 3 f. AFDD a zákazník požaduje připojit vícefázový spotřebič?

Milan Hudec:
No, při troše nadhledu by to RT měl zkousnout, nicméně proč tam AFDD vůbec dáváte?

Tomáš Medek:
No je to dřevostavba izolována slámou - slaměný dům a investor - uživatel elektroinstala ce ji tam chce pro vyšší bezpečnost. Všechny vývody z rozvaděče které vedou do slaměné části domu mají AFDD, jen je problém s tou indukcí.

Milan Hudec:
Citace: Tomáš Medek  13.05.2020, 12:14

No je to dřevostavba izolována slámou - slaměný dům a investor - uživatel elektroinstala ce ji tam chce pro vyšší bezpečnost. Všechny vývody z rozvaděče které vedou do slaměné části domu mají AFDD, jen je problém s tou indukcí.

Osobně bych použil trubku z rozvaděče až k indukčce se stíněným kabelem, tj.omezím veškeré nadbytečné spoje a mechanické narušení kabelu bude hlídáno "zkratem" vodiče se stíněním.
Strašně jednoduché a pekelně účinné, pokud bude použit navíc PCH, tak skoro dokonalé.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana