Musí být revize na staveništní rozvaděč pokaždé když se změní místo stavby?

<< < (3/4) > >>

Jan Bocek:
To jsem rád, že někdo nesouhlasí, aspoň můžeme diskutovat a přiblížit se k jádru správné odpovědi. Přitom není co vymýšlet, jen se řídit velice starou a osvědčenou normou a zákony.

1) v příloze ČSN 33 1500 jsou uvedeny názvy a definice.
"Kontrola elektrického zařízení - činnost prováděná na elektrickém zařízení, při které se zjišťuje technický stav elektrického zařízení ( na příklad zkouškou, měřením, prohlídkou a pod.)"

2)"Záznam o kontrole-písemný doklad o výsledku provedené kontroly,který obsahuje soupis provedených úkonů včetně výsledků případných měření a zkoušek, z něhož je patrný stav elektrického zařízení v rozsahu provedených úkonů"

A teď to zkusím namodelovat z praxe.
Stavební skupina se přesouvá na jinou stavbu. Bere s sebou "antoníček" moderního provedení s 5p koncovkou na 400V/16A.

3) Dále s sebou bere prodlužováky, nářadí a spotřebiče. Tyto elektrické spotřebiče jsou ve třídě používání B se lhůtou revizí 1 x za 6 měsíců dle ČSN 33 1600 ed. 2 tabulky 1. Dejte tomu, že ještě mají platnou revizi.

Jenže na stavbě je  jiná zásuvka a to bud jen 4p, nebo na 400/32A. A tak se shání mezikus anebo se přemontuje jiná zástrčka. A když se to konečně zapojí tak, že nám "jde proud",  kdo to vše zkontroluje, že je to bezpečné ?

Došlo přitom k novému uvedení elektrického zařízení do provozu pro nové pracoviště.
A nová elektrická zařízení je možno uvést do provozu jen po provedené revizi EZ. To říká především zákon 73/2010 Sb. Je to přece vyhrazené technické zařízení třídy II, skupiny G pro zařízení na stavbách. Přitom to není nic nového, je to stále jen naplnění zákona 174/1968 Sb.

Proto vytrhávat článek 2.6 z ČSN 33 1500 a na něm  stavět domněnky nelze. Na neprovedení  revize elektrického zařízení na novém staveništi v případě maléru, každého do něj dostane i začínající právník.

To, že je praxe jiná a skoro všichni na to kašlou a napojují se na elektriku jak umí je jiná kapitola. Byl jsem ale ve své praxi stokrát poučen, že toto je cesta do pekel. Zažil jsem dosti úrazu při výměnách zástrček na stavbách, kde "také elektrikáři" napojovali EZ.  Zažil jsem i smrtelný úraz. Zde neplatí jen "nějaká" norma, která říká jak se to má dělat, ale zde platí především zákon a zákony.

Diskutovat na téma, vždyť nám to na minulém pracovišti fungovalo a ten rozvaděč je pořád dobrý a ještě se nikdy nic nestalo a najednou ta míchačka brní.....

Ještě jsem neviděl na stavbě elektrikáře, který by kvalifikovaně provedl tu citovanou kontrolu se záznamem. Není snadnější mít "svého" revizáka, který to vše zkontroluje a proměří? A naplní tak požadavky zákona? Navíc zkontroluje a zreviduje i ty ostatní elektrická zařízení, které se používají na stavbě.

Jan Bocek:
Pokračování.

Já zase nesouhlasím s tím, že "veškeré zařízení staveniště" je jen ten rozvaděč co si přivezli. Je to i napojení, neboli stávájící rozvod na staveništi. Viděl jsem několikráte upadlý vodič N nebo PE a změřenou impedanci 5-6 ohmů. Nebo špatně zapojený proudový chránič na přívodu.  K tomu zařízení staveniště patří i vše co do těch zásuvek strkají.

A staveniště je vždy staveniště s větším rizikem a s rizikovými vnějšími vlivy. A ty revize jsou předepsány pro snížení  rizika, nejsou předepsány "pro ten papír".

Jan Bocek:
Citace: Radim Strycharski  04.04.2017, 19:47

Především nemusí být žádná revize na staveništní rozvaděč, ale musí být revize na staveništní elektroinstala ci.

Čili revize instalace přímo na stavbě je naprosto nezbytná.

Amen. Stručně a jasně.

Jan Franěk:
První co bych po jeho zapojení na novém místě/stavbě provedl, by byla kontrola zapojení a měření kdy bych ověřil přizemnění rozvaděče, přechodové odpory na neživých částech, i kolících zásuvek a proudové chrániče. Od toho je jen kousek k ověření stavu izolace a jsme u provedené revize. Jen to sepsat  ;)

Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl  05.04.2017, 18:59

Hozo opět s tebou, ač nerad, nesouhlasím. Tedy ne ve všem...

Tak nějak jsem vydedukoval, že tazatel má staveništní rozvaděč s kusem kabelu, který je ukončený vidlicí. Na tomto rozvaděči se nic nemění, nic se do něj nepřipojuje - na pevno. Jen prodlužky a spotřebiče do zásuvek.
Tedy veškeré "zařízení staveniště" je pouze ten jeden rozvaděč, do kterého se nijak nezasahuje.

Dle mého názoru, na takovéto zařízení není třeba provádět revizi, pokaždé, když se přesune. Ale jen ona článkem 2.6 v 33 1500 zmíněná kontrola se zápisem. Otázkou je, co by ona kontrola měla obsahovat a jak vypadat její zápis. Ale to by jsme tu jistě společnými silami dali dohromady :)

Nicméně situace se změní, pokud se bude "vyrábět" staveništní instalace, kde bude x rozvaděčů, připojení jeřábů atp.

Nežli smolit neuchopitelný záznam, provedu revizku a jsem v pohodě jak časově tak legislativně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana