Musí být revize na staveništní rozvaděč pokaždé když se změní místo stavby?

<< < (4/4)

Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec  05.04.2017, 23:14

Nežli smolit neuchopitelný záznam, provedu revizku a jsem v pohodě jak časově tak legislativně.

Nechci podceňovat kvalifikaci mnohých elektrikářů, ale tu myšlenou kontrolu z hlediska bezpečnosti elektrického zařízení, včetně požární bezpečnosti se zápisem a podpisem neudělá běžně každý elektrikář. I když se dá vyškolit a vytrénovat. Přesto stále budeme porušovat zákon, protože revizi má provádět pověřený pracovník s kvalifikaci revizního technika, dle zákona 73/2010 Sb. Proto je takový záznam "těžko uchopitelný".

Přemísťování strojů v rámci jedné fabriky probíhá obvykle následovně:

1) Při každém přemístění stroje vyžaduje odpovědná osoba za EZ provedení revize
2) Přemísťují stroje stále a nedělají žádné kontroly ani revize. Při následné revizi mám problém  zařízení najít, protože neexistuje databáze a historie strojů, přesto že systém existuje v IS.
3) Ještě nikdy jsem neviděl kvalifikovaný záznam při přemístění strojů
4) Ve firmách, kde velice dbají na bezpečnost a mají zavedený systém OHSAS, pokud je odpovědná osoba za elektrické zařízení méně "odborně způsobilá",  tak je otázka revizí na staveništi velice podceněná. Pak je ten veliký extrém, kdy musíte mít reflexní vestu i pro jednání v kanceláři, ale stav elektrického zařízení je ubohý.

Obvykle všechno  souvisí se vším.  Naší předkové říkali, že jaký pán, takový krám.

Vít Rotrekl:
Citace: Jan Bocek  05.04.2017, 21:00

A teď to zkusím namodelovat z praxe.
Stavební skupina se přesouvá na jinou stavbu. Bere s sebou "antoníček" moderního provedení s 5p koncovkou na 400V/16A.

3) Dále s sebou bere prodlužováky, nářadí a spotřebiče. Tyto elektrické spotřebiče jsou ve třídě používání B se lhůtou revizí 1 x za 6 měsíců dle ČSN 33 1600 ed. 2 tabulky 1. Dejte tomu, že ještě mají platnou revizi.

Jenže na stavbě je  jiná zásuvka a to bud jen 4p, nebo na 400/32A. A tak se shání mezikus anebo se přemontuje jiná zástrčka. A když se to konečně zapojí tak, že nám "jde proud",  kdo to vše zkontroluje, že je to bezpečné ?
To, že je praxe jiná a skoro všichni na to kašlou a napojují se na elektriku

Mozna jsem se nevyjadril uplne presne... Mam na mysli situaci, kdy nebude treba zadny zasah. Tedy na strane pripojeni nebude potreba zadne upravy. A na strane stavby bude pouze ten antonicek s vidlici.

Ale jak rikam, uz po nekolikate, kazda situace vyzaduje individualni posouzeni. A nejde mit jednu sablonu na vse.

Jan Bocek:
Citace: Vít Rotrekl  06.04.2017, 12:09

Mozna jsem se nevyjadril uplne presne... Mam na mysli situaci, kdy nebude treba zadny zasah. Tedy na strane pripojeni nebude potreba zadne upravy. A na strane stavby bude pouze ten antonicek s vidlici.

Ale jak rikam, uz po nekolikate, kazda situace vyzaduje individualni posouzeni. A nejde mit jednu sablonu na vse.

Právě proto.... ;)    a nemůžeš to posuzovat podle sebe, že si vždy poradíš a bude to i bezpečné.
Proto jsou ty šablony ( normy ČSN) nutné.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana