Proč se projektují vypínače před hl. jističe bytovových domů?
Štefan Beláň:
Ano, hlavní pojistková skříň (HDS) může byt použitá jako hlavní vypínač, pokud je vybavena pojistkovým odpojovačem, který mohou ovládat osoby bez elektrotechnic kého vzdělání. :)
V ostatních případech si to nedovedu představit, protože by se určitě jednalo o obsluhu a práci v rozporu s ČSN EN 50110-1 ed. 2 >:(
Martin Novák:
Citace: Karas Jiří 15.02.2007, 18:51
Ožralý soused může vypínat i nožové pojistky v HDS - už jsem to zažil a to je pak něco.
Jo, ale to spravne "kouzlo" to ma az ve chvili, kdy to hovado jednu z tech pojistek necha z privodu viset v 45° uhlu tak, aby se dotykala dvirek... Zazil jsem to a asistoval u odstranovani nasledku. Chlapa co to sel zapnout ozivovali, druhy si pak vzal izolacni rukavice. Dodnes mne mrazi pri predstave, ze by si na ty dvere sahlo decko...
Az do te prihody jsem zil v domeni, ze dvirka jsou nejak pres panty pripojena na PEN. Ale soudruzi z NDR zrejme nekde udelali chybu... 8-)
Kamil Novák:
Citace: Štefan Beláň 15.02.2007, 19:15
Ano, hlavní pojistková skříň (HDS) může byt použitá jako hlavní vypínač, pokud je vybavena pojistkovým odpojovačem, který mohou ovládat osoby bez elektrotechnic kého vzdělání. :)
V ostatních případech si to nedovedu představit, protože by se určitě jednalo o obsluhu a práci v rozporu s ČSN EN 50110-1 ed. 2 >:(
Obávám se, že ČSN EN 50110-1 ed.2 je to poslední, co Hasiče zajímá.
Jejich "příkaz B" je zhruba takový :
1.najít dvířka s červeným bleskem
2.otevřít (když jdou), jinak použít sekeru nebo krumpáč s nevodivou násadou !
3.odvrátit obličej a stejným nástrojem odstranit pojistky
4.hasit
Jak je tomu u plynařů nevím (no)
Jiří Bartoš:
Od plynařů jezdí jenom odečítač plynoměru, ne?
Pavel Tesař:
Zase jsme papeštější než papež. Máme vyjádření Ministerstva pro místní rozvoj a Ing. K. Dvořáčka z STÚ-E, že vyhovuje klasická přípojková skříň a už zase požadujeme přípojkovou skříň s odpínači. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. :o
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana