Lze k CYKY-B 4x10 vést dodatečný N vodič ?

<< < (8/10) > >>

Václav Třetí:
Pokud děláte rekonstrukci, udělejte rekonstrukci, ne nějakou "oprašovačku"! Vykašlete se na centrální chránič s IdeltaN 500mA, ten je v RD zbytečný.

Ještě jste nám vlastně neprozradil, zda je objekt dřevostavba. Pokud ne, je daleko lepší použít samostatné chrániče 30mA pouze na okruhy v podkroví, pokud je instalace vedena ve dřevě, po krovech a pod. a ochrana je daleko lepší, citlivější. Ve zděné části budovy je dost nešikovné dávat okruhy osvětlení přes chrániče, natož přes jeden centrální a také to žádný předpis nevyžaduje jinde než v koupelnách a pro vnější osvětlení domu.

Lukáš Dziadkowiec:
Omlouvám se, není to dřevostavba.
Práci elektrikáře s dlouholetou praxí jste měli možnost vidět na fotografii, kterou jsem dodatečně udělal asi 5 minut před tím, než šel zbytek instalace pryč. Je to práce elektrikáře, hodně stará, ale je.
Hlavní chránič je samozřejmě 300mA (S = 500ms),  sám jsem si naběhl chybou při psaní a tu jste trefně využili k poukázání na to, že tomu vůbec nerozumím. V každém případě  (poklona)  přispěvatelům za diskuzi, kterou bych doporučil uzamknout, jelikož se zvrhla v grilování dalšího arogantního přidrždráta, který si myslí, že je nejchytřejší a když je v koncích tak tahá rozumy :)

Kabel vyměním a natáhnu znovu. Zde bych chtěl poděkovat přispěvatelům, kteří mě v tomto podpořili místo opakování, že jsem měl celou akci nechat na elektrikářích, kteří jsou odborníci s papíry (ten snese všechno). Mnozí jistě ano, ale mezi ty, o kterých jsem slyšel se najdou i tací, co neumí zapojit ani proudový chránič.

Chápu doporučení vyhodit kotel z chrániče, ale jen proto, že to není vyžadováno, proč to dělat. V ČR také nejsou vyžadovány chraníče typu A. V rakousku např. ano, v koupelnách. Vidím v tom přínos, tak jsem je do koupelen dal.

Václav Třetí:
Každé řešení (míněno samozřejmě v mezích norem) má své zastánce i odpůrce. Já jsem zastáncem starého dobrého selského rozumu, některé věci, když se udělají úplně idiotenfest, tak jsou zase tak bezpečné, že nejdou používat. Zlatá střední cesta je obvykle dostatečně bezpečná, ekonomicky přijatelná a zároveň funkčně použitelná. To jsou moje mnohaleté zkušenosti.

Přeji vám, ať se tedy rekonstrukce podaří a dopravdy dobře a bez postranních úmyslů radím, nechte si nakonec instalaci prohlédnout dobrým RT. Ať se člověk snaží sebevíc, může udělat chybu, na něco zapomenout a sám po sobě to špatně hledá. Pokud sám po sobě něco kontroluji, vždy to dělám alespoň den či dva poté, s nějakým odstupem má člověk větší šanci najít nedostatky.

Lukáš Dziadkowiec:
Domnivam se ze jsem odpoved na svou otazku nakonec nasel v ČSN 33 2000-5-52 ed.2
521 Druhy elektrických vedení
odstavec 2:
Vodiče jakéhokoliv obvodu nesmí být rozváděny různými mnohožilovými kabely, instalačními trubkami, protahovacími nebo úložnými elektroinstala čními kanály

Jak jiz zde nekteri naznacili, dava to smysl z hlediska pochopitelnost i instalace treti osobou. Jeste budu ciste z akademickeho zajmu zjistovat jestli je mozny soubeh siloveho nn vedeni provedeneho vodici s jednoduchou izolaci a viceziloveho kabelu urceneho k ovladani zarizeni.

Lukáš Dziadkowiec:
Odpoved na sve otazky jsem nakonec dostal soukrome, cimz  (poklona) .

citace:
Nejedná-li se o lišty vtahovací (starší typy "L"),  pak do dvoudílných lišt není možné vkládat vodiče pouze v pracovní izolaci bez dalšího zajištění.

n vodic se nesmi tahnout mimo mnohozilovy kabel stejneho obvodu.
pouze zz se smi tahnout dodatecne a muze byt dokonce spolecny pro vice obvodu pokud je soucasti pevne instalace
zz se nesmi preznacovat

tudiz hlava 22 a jedine mozne reseni je novy kabel.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana