Lze k CYKY-B 4x10 vést dodatečný N vodič ?

<< < (6/10) > >>

Jan Bocek:
Citace: Lukáš Dziadkowiec  05.02.2017, 18:37

Je dle norem přípustné a případně za jakých podmínek dodatečné natažení N vodiče ke 3f spotřebiči v síti TN-C?
Stávající elektrokotel je připojen CYKY-B 4x10 v plastové chráničce, cca 20m.
Uvažoval jsem zdali je připustné stávající PEN vodič využít jako PE a N táhnout paralelně ve stejném průřezu a považovat toto za vedení v síti TN-S.
Sám si nejsem jistý, že toto tak chci, nicméně pokud by to neodporovalo žádné normě, budu rád za ušetřenou práci a finance.
V žádném případě nechci kotli dělat výjimku, že bych jej připojoval ještě před hlavní chránič.

Není uvedeno to podstatné.

1. je to nějaká revizní závada?
2. jedna se o výměnu kotle za jiný typ?
3. podstatný důvod k tomuto řešení?

Pokud bych měl odpovědět, uvítal bych jednopólové schéma zapojení stávající elektrické instalace a návrh nového řešení. Jinak je to diskuse s dotahováním neznámých záležitosti

Václav Třetí:
Citace: Miroš Jan  06.02.2017, 19:37

Pokud má výrobce elektrokotle uveden kabel 5 x něco, tak to je svaté.
Dělat z toho kabel 4 x něco je špatně.
Tvrdý nesouhlas.

Já z toho kabel 4x10 nedělám,ten tam reálně je a tazatel z něho chce udělat 5x10
Bohužel přesně nevíme proč. Pokud je to jen jeho idea, mít vše za centrálním chráničem, tak chce být papežštější než papež. Pokud se jedná o výměnu kotle za nový, kdy starý byl určen pro připojení čtyřvodičové a u nového je vyžadováno připojení pětivodičově, tak to měl hlavně uvést ve svém dotazu. To lze provést třeba dvěma metry kabelu a ve vhodné svorkovnici, kde bude provedeno řádné rozdělení PEN na PE a N, to může být umístěno do malé rozvodnice (zmíněné kol. Fraňkem) spolu s vlastním chráničem pouze pro kotel.

Já zase nesouhlasím s přidáváním modrého vodiče N vně kabelu a nelíbí se mi ani přeznačování zeleno/žlutého vodiče v kabelu na modrý a přidání dalšího zeleno/žlutého vně!

Použití centrálního chrániče považuji za velice nešťastné řešení a obvykle je použito pouze z ekonomických důvodů. V tomto případě ho považuji i za nebezpečné, sice nikoliv pro obyvatele objektu, ale pro funkci kotle. Celkem snadno se může stát, že chránič vypadne v okamžiku zatečení do nějakého osvětlovacího tělesa vně budovy např. při tání sněhu a celý objekt prochladne, může i promrznout při střídání mrazů a oblev. Pokud se tak stane v době zimní dovolené, může dojít i k vážným škodám. 

Pokud má tazatel centrální chránič též ve funkci hlavního vypínače v objektu, tak doporučím použití standardního spínače v modulovém provedení (tvar a provedení podobné jističi) zapojený na přívod.

Lukáš Dziadkowiec:
Pánové, velice  (poklona)  za rozjetí diskuze, omlouvám se, že se vracím se zpožděním. Dovolím si doplnit informace.
1. Ne, nejsem majitelem vyhlášky č. 50/1978 Sb. Kdybych byl, tak bych měl na svou otázku znát odpověď. Jsem radioamatér od cca 10 let, mám za sebou elektrotechnic kou SPŠ a VŠ, nicméně v silnoproudu nepracuji.
2. Postupně rekonstruují starý RD a s každou místností měním kabeláž pro síť TN-S, nyní když mám již vše vyměněno, přišel čas na rozvodnici.
3. Proč vše nenechám na elektrikáři od začátku do konce ?
Toto je původní práce profi elektrikáře, je to již vousatá instalace, ale měla dokonce i revizi. Já jsem rád, že jsme nevyhořeli.
http://fii.cz/ngtawsf
http://fii.cz/dwjmmmq
Věci jako že do koupelny byla fáze vedena dodatečně zazděným měděným zelenožlutým vodičem, protože původní černý fázový hliník uhořel ani nepočítám.
Domnívam se, že stav instalace dostatečně obhajuje mou snahu.
4. Jakmile bude vše dokončeno, plánuji pozvat revizního technika.

Nyní k věci.
Hlavní jistič 3x50A
Domnívám se, že na řešení s hlavnim FI 500mA / S k prevenci požáru a následně XX FI 30mA AC + 30mA A (koupelny) k prevenci úrazu není nic proti ničemu. Hlavní FI je dimenzován do 63A a nevidím důvod proč to tak nemít. Právě že pokud bych elektrokotel nutně vyčlenil mimo, musel bych zkracovat vidlicovou lištu a jistič elektrokotle klemovat.

Elektrokotel TRIMR EEK24 3x380V+PEN
připojen 4x10 kabelem s dvojitou izolací, pro jistotu jsem průřez přeměřil, z kabelu nelze přečíst
Ano, HDO je vedeno zvlášť CYKY-J 3x1,5, použit je pouze N vodič.
http://fii.cz/zvgec
Nicméně kotel je vnitřně TN-S
http://fii.cz/awbgpbc

Kabeláž je vedena celou cestu (cca 20m) v plastové instalační liště ~50x50mm, tudíž technicky vzato je nejjednodušší a nejlevnější cesta přiložit dodatečný N vodič. Pokud to ale odporuje normě, tak to neudělám.

Jiří Schwarz:
Ale kdo to nějak vysvětlí tomu borci s cukrovou vatou, který měl na pouti přívod "omotaný modrou spirálou" z CYA (asi) 4... Hajzlové mu tam dali chránič a najednou byl problém,, ,
Jestli zase v létě přijede, co by asi řekla MP, kdybych chtěl aby zajistili bezpečnost lidí a argumentoval §5 občanského zákoníku?

Martin H.:
Pre mňa je toto ďalší príkad, že články normy by mali byť vysvetlené.

Nepriamo, ale k téme: Je niekoľko neobvyklých situácii, na ktoré sa upozorňuje varovnými tabuľkami. Napr. nápajanie z viacerých miest, napätie z UPS aj po vypnutí prívodu a pod. Ak aj pri dobrej vôli nakoniec vznikne niečo, s čím sa elektrikár nestretáva často, vysvetľujúci nápis by rozhodne nemal chýbať.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana