Jak si mám vysvětlit podivnou hodnotu impedance smyčky?
Radim Strycharski:
Citace: Jiří Schwarz 07.02.2017, 09:39
1) to měření impedance smyčky proti "N za vypnutým chráničem" asi bude poněkud nekorektní... Eurotest má divnou vlastnost. Kolik má řádově impedanci při 50Hz kondenzátor s kapacitou v desítkách nF? A když jej dám do série s měřákem, měřím hodnoty v desítkách Ohmů. To by mohlo někdy i pěkně zmást. Zkusím se někdy zeptat odborníků (zle)
Takže tam jsou nějaké kondenzátory proti PE? Pak může tlumivka vytvořit špičku, která uteče kondenzátorem a citlivější chránič reaguje. Tou přepěťovkou to nebude.
Václav Třetí:
Díky za zprávu, je to zajímavý problém. Kapacitní proud odpojených vodičů může být docela velký, zejména pokud se jedná o sádrokartonovo u vestavbu s ocelovými zinkovanými nosníky spojenými se zemí a kabely při stavbě přivázanými ke této konstrukci. Přístroj má zřejmě velmi malou vlastní spotřebu a tento "kapacitní předřadník" vyhodnotí jako reálný odpor vedení.
Jirka Š. Svejkovský:
No já nevím, ale můj Eurotest měří impedanci proudem 6,5A po dobu půl periody. To mi jako málo nepřipadá.
Kondenzátor by měl způsobit spíš pokles impedance (nahradí skutečný zdroj). Indukce měřící části přístroje proti kapacitě obvodu nebude mít valný význam, ani rezonanci bych tam při tak krátkém měření nehledal.
Václav Třetí:
Je-ji v serii, tak ne, a kol. Schwarz měl vypnutý chránič, takže vše mimo PE "plavalo"a kapacita vodičů byla vlastně v serii s přístrojem.
Rozmahel Vladimír:
MP měří odpor uzemnění tak, že pouští fázi do daného obvodu a podle prošlého proudu "vypočte" odpor.
Co takhle zkusit dát tu fázi na odpojený N klemou natvrdo a změřit "fázový" proud ne jen Ipe. Zkusit třeba i postupně zapojit L1, L2,L3. Napřed přes nějakou vadasku nebo žárovku...Z případně naměřeného proudu by se dala vypočítat nějaká hodnota.
Pokud se nenaměří žádný proud, přístroj asi měří HausNumero.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana