Jak si mám vysvětlit podivnou hodnotu impedance smyčky?
Zdeněk Mazač:
Řešil jsem vícekrát a vždy se jednalo u svítidel s elektronickými předřadníky o nepřipojenou uzemnovací svorku elektroniky. Nestačilo u kovového krytu předřadníku jenom připojení přes upevnovací šroub k vodivé neživé části svítidla. U předřadníků s plastovým krytem a bez uzemňovací svorky byl většinou problém s předřadníky na AC/DC.
Pokud je to osvětlení na chodbě u učeben, není tam použito protipanické osvětlení? Pak tam může být trvalá a spínaná fáze.
ACEOF ACES:
Citace: Jiří Schwarz 22.01.2017, 19:34
...
A pak jsem dostal "nápad" - u vypnutého chrániče jsem zkusil impedanci mezi N za chráničem a L před chráničem - 23 Ohmů
Tak jsem odpojil vývody jednotlivých okruhů na N můstku za chráničem - od 14 do 16,5 Ohmů
Vysvětlí mi někdo co to je za nesmysl, co to tam měřím?
Z časových důvodů nedořešeno, vrátím se tam za několik dnů, docela rád bych měl nějaký tip co zkusit, na co se zaměřit
Jestli jste se nespletl a neudělal nějakou chybu a měřící přístroj správně měří, tak po odpojení vývodů, zbývá ten N můstek, proudový chránič a propojovací vodiče.
Jiří x Svoboda:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 23.01.2017, 07:49
Neznám Legrandy, ale nemá to nějakou elektroniku? Něco na způsob "zvýšená spolehlivost" nebo tak něco.
Klasické chrániče běžně viděné a prodávané nemají žádnou elektroniku navíc. Je to normální poctivá francouzská práce :)
Jirka Údržbář:
Když měříte mezi N za chráničem a L před chráničem, nezkresluje měření nějak obvod testovacího tlačítka (to je ale rozepnuté, takže by nemělo)?
Jiří Schwarz:
Dík všem, kdo reagovali a snažili se pomoci. Co jsem tedy zjistil:
1) to měření impedance smyčky proti "N za vypnutým chráničem" asi bude poněkud nekorektní... Eurotest má divnou vlastnost. Kolik má řádově impedanci při 50Hz kondenzátor s kapacitou v desítkách nF? A když jej dám do série s měřákem, měřím hodnoty v desítkách Ohmů. To by mohlo někdy i pěkně zmást. Zkusím se někdy zeptat odborníků (zle)
2) nechci citovat jednotlivé příspěvky a na každý odpovídat. Tak jen pár podrobností. Nemohou tam být nějaké "zbytky starých rozvodů", je to nové a dříve tam byla půda, rozvody žádné. Ano, jsou tam právě na okruhu, se kterým jsou problémy, 3 svítidla s tlumivkami a "krátkými zářivkami" (9 resp. 15W, patice na jedné straně). Svody tlumivek - svítidla jsou nová, izolační stav přes 100MOhm. Prodloužil jsem si přívody na chránič, abych tam mohl cvaknout kleště - podle toho, co se rozsvítí, unikající proud pod 2mA, pokud svítí jen problematický okruh, tak pod 0,5mA. A bylo mi opakovaně potvrzno to, co jsem na začátku nebral tak úplně vážně - chránič padá při vypnutí světel (6+7+7+6)
Vyhodil jsem "Legrand" a dal jsem tam "chránič" - vypadá to, že to drží.
Ještě jsem přemýšlel o tom, jestli je možné, že by při vypínání někdy tlumivka vytvořila takovou špičku, že by zareagovala přepěťová ochrana na vstupu rozvaděče (SLP II v konfiguraci 4+0) a nějak to rozhodilo funkci chrániče.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana