Jak si mám vysvětlit podivnou hodnotu impedance smyčky?

(1/5) > >>

Jiří Schwarz:
Narazil jsem na podivnou věc.
V jistém objektu proběhla asi před 3 roky rekonstrukce, v půdním prostoru vznikly prostory pro výuku. Jsou tam 3 světelné okruhy, projektant asi rozvod posoudil jako instalaci v dřevostavbě, je tam pro světla 3-fázový (4-pólový) chránič 40A/30mA (Legrand)
Ten občas vypadne při zapnutí světel na chodbě a schodišti.
Zkoušel jsem tam něco změřit.
Napětí 236 - 240V, impedance 0,55 - 0,6 Ohmu
Chránič jsem zkusil pomocí Eurotestu, každou fázi proti PE. Vypnul při proudu 24 - 24,5mA v čase 34 - 38ms.
Při vypnutém chrániči N proti PE cca 130 MegaOhmů, jednotlivé fáze ve stovkách MegaOhmů.
To vše působí celkem správně...

A pak jsem dostal "nápad" - u vypnutého chrániče jsem zkusil impedanci mezi N za chráničem a L před chráničem - 23 Ohmů
Tak jsem odpojil vývody jednotlivých okruhů na N můstku za chráničem - od 14 do 16,5 Ohmů

Vysvětlí mi někdo co to je za nesmysl, co to tam měřím?

Z časových důvodů nedořešeno, vrátím se tam za několik dnů, docela rád bych měl nějaký tip co zkusit, na co se zaměřit

Tomáš Žabka:
Zkuste to přesně nakreslit i z kusem sítě co to napájí a s obvodama, které jsou z toho napájeny. někde to tam musí být vidět. Přikreslete i měřené hodnoty. Je to zajímavé zjištění. :)

Radim Strycharski:
To je, jako kdyby se měřily nějaké kondenzátory proti zemi. Není tam nějaká stará zapomenutá instalace?

Jirka Š. Svejkovský:
Neznám Legrandy, ale nemá to nějakou elektroniku? Něco na způsob "zvýšená spolehlivost" nebo tak něco.

Václav Třetí:
Jak tak čtu toto téma, napadá mi, že by mohl být problém v samotných svítidlech. Nejsou tam náhodou zářivková tělesa s klasickými (tlumivkovými) předřadníky?

Některé mizerné tlumivky mívají dost velký svod a když to při montáži a následné kontrole zlobí v obvodu s chráničem, tak se najde nějaký chytrák, který vymyslí geniální řešení, prohodit v zapojení L a N, aby tlumivky byly připojeny na N (pravda, setkal jsem se s takto zapojenými svítidly též od výrobce - že by řešil stejným způsobem problém, protože ví, že tlumivky mají svod?) a myslí si, že to pomůže. Na chvíli ano, pak dojde k další degradaci izolace a problém je zpět, ovšem o to záludnější, že se hůře hledá.

Obdobně jsem se setkal s problémem svodu kovových pouzder kompenzačních kondenzátorů v zářivkových svítidlech, ten je ovšem již v dnešní době méně pravděpodobný, kondenzátory jsou již dlouhou dobu vyráběny s pouzdrem z plastu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana