Je nutné mít v BE2N3 instalaci chráněnou proudovým 300mA chráničem?
Jiří Buben:
Citace: Michal Kosina 26.12.2016, 12:02
(poklona) vám za vysvětlení. Normu ČSN 33 2000 4-42 jsem přehlédl. Mohu se zeptat jak se to řeší v praxi? Pokud se jedná o sestavu rozvaděčů s odběrem cca 300A převážně motorové vývody.. Jako přívod je použit čtyřvodic tedy soustava TN-C.Řeší se to tedy rozdělením na TNC-S a čtyřpólovým vstupním jisticem s chránicovym modulem?
Vhodné je řešit to tak, aby nebyl jediný chránič, nebo chráničové relé na celou instalaci a to kvůli nežádoucím výpadkům u tak vysokých odběrů, které dle mých zkušeností mohou vznikat i při velmi dynamickém odběru pokud jsou proudové nárazy při zvyšování zátěže značné.
Dále je potřeba rozlišovat mezi koncovými obvody a jinými obvody, které nejsou koncové. Je možné využít i poznámky k článku 422.3.9. Dle ní není nutné nasazení proudových chráničů chránících před poruchami izolace pokud jsou rozvody uzavřeny v krytu se stupněm ochrany alespoň IP4X.
Je třeba vše roubovat na konkrétní aplikaci v konkrétních podmínkách.
Jiří Buben:
Citace: Patrik Dedík 26.12.2016, 11:25
Ja si myslim, ze urcite.
V prilohe posielam, nieco o tom a je tam aj nakreslene na aku poruchu a kedy to zareaguje
Pristroje su napr:
http://www.schrack.sk/eshop/istice-prudove-chranice-prudove-chranice-s-isticom/pristroje-detegujuce-obluk-afdd.html
Trochu si dovolím oponovat. V současné době přístroj AFDD nenahrazuje zcela FI, neboť nikde jsem neviděl varianutu 3 fázovou. Jak mohu tedy přístrojem AFDD chránit například vestavný třífázový sporák s pohyblivým přívodem, u něhož je riziko skřípnutí při vysouvání a zasouvání vestavného spotřebiče? A to bych dle normy měl nasadit ve dřevostavbě.
Jak jsem psal norma předběhla praxi. Doufám, že se to brzo změní.
Patrik Dedík:
Citace: Jiří Buben 26.12.2016, 13:17
Trochu si dovolím oponovat. V současné době přístroj AFDD nenahrazuje zcela FI, neboť nikde jsem neviděl varianutu 3 fázovou. Jak mohu tedy přístrojem AFDD chránit například vestavný třífázový sporák s pohyblivým přívodem, u něhož je riziko skřípnutí při vysouvání a zasouvání vestavného spotřebiče? A to bych dle normy měl nasadit ve dřevostavbě.
Jak jsem psal norma předběhla praxi. Doufám, že se to brzo změní.
Dufam aj ja, ano v tomto mate pravdu. AFDD je vlastne kombi istic s prudovym chranicom, ktory este naviac reaguje na obluky. Je v A alebo AC, char. B,C. Vid link vyssie. Cize neviem si presne predstavit pouzitie. Keby som to mal dat na kazdu zasuvku bude to drahe a treba mi rozvadzac ako kravu.
Michal Kosina:
Citace: Jiří Buben 26.12.2016, 13:12
Vhodné je řešit to tak, aby nebyl jediný chránič, nebo chráničové relé na celou instalaci a to kvůli nežádoucím výpadkům u tak vysokých odběrů, které dle mých zkušeností mohou vznikat i při velmi dynamickém odběru pokud jsou proudové nárazy při zvyšování zátěže značné.
Dále je potřeba rozlišovat mezi koncovými obvody a jinými obvody, které nejsou koncové. Je možné využít i poznámky k článku 422.3.9. Dle ní není nutné nasazení proudových chráničů chránících před poruchami izolace pokud jsou rozvody uzavřeny v krytu se stupněm ochrany alespoň IP4X.
Je třeba vše roubovat na konkrétní aplikaci v konkrétních podmínkách.
Normu ČSN 33 2000-4-42 jsem si přečetl a opravdu se tam o proudových chráničích píše přesně jak jste psal. Mohu se zeptat je nějaké omezení popř. pravidlo či doporučení kolik asynchronních motorů lze zapojit na jeden proudový chránič? V mém případe mám čtyři motory (2x400V AC/100A a 2x 400V AC/66A) S tím že mohou běžet maximálně tři a to jen krátkodobě..Spíše poběží jen dva..Jedná se o čerpadla...A motory jsou zapojeny přes softstartéry, takže by mělo dojít k omezení proudového nárazu..Myslel, jsem že bych použil jeden proudový chránič resp. vigi modul namontovaný na NSX630F v přívodním poli rozvaděče.
Jirka Š. Svejkovský:
Motor v dobré kondici by žádný unikající proud generovat neměl. Pokud ano, je to na kontrolu izolačního stavu. Horší to bude se softstarterem, pokud obsahuje odrušovací filtr. Hodnotu unikajíciho proudu najdete v dokumentaci.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana