Je nutné mít v BE2N3 instalaci chráněnou proudovým 300mA chráničem?

(1/5) > >>

Michal Kosina:

Instalace v prostředí BE2N3 - prostředí s nebezpečím požáru hořlavých kapalin.

Je nutné mít instalaci v tomto prostředí chráněnou proudovým 300mA chráničem?
Tento požadavek je zmíněn v ČSN 33 2000-4-482. Ale dle mého názoru se tato norma na toto prostředí nevztahuje (vztahuje se na prostředí BE2N1). Alespoň se to uvádí v ČSN 33 2000-5-51 v ed3 v tabulce ZA.1N . Takže podle mého názoru není proudový chránič nutný. Nebo se pletu a ještě něco jsem přehlédl?

Jiří Buben:
ČSN 33 2000-5-51 ed.3/Z1 odkazuje u vnějšího vlivu na ČSN 33 2000-4-42 ed.2/Z1. Ta řeší vnější vliv BE2 jako celek včetně všech podskupin. Takže požadavky jsou platné jako pro BE2N1 tak i pro BE2N3. Pokud si přečtete jak by dle ČSN 33 2000-5-51 d.3/Z1 měla být instalace v prostorách s vnějším vlivem BE2N3 provedena, zjistíte, že požadavky jsou obdobné jako pro BE2N1.

Pokud se zamyslíte, tak proudový chránič s jmenovitým rozdílovým proudem 300mA nebo nižším chrání instalaci před izolačními poruchami a to tak, že vybaví dříve, než energie poruchového proudu dosáhne takového výkonu, že by byl schopen zapálit hořlavé látky. Už jsem viděl takové poruchy na kabelech, kdy byla porušena izolace a časem došlo k prohoření izolace kabelu. Takže v prostoru s vnějším vlivem BE2N3 je vhodné použít ochranu před izolačními poruchami proudovým chráničem.

Patrik Dedík:
STN 92 0800 Požiarna bezpečnosť stavieb. Horľavé kvapaliny. Mozno aj toto, by som si pozrel.
Suhlasim s kolegom Bubenem, pouzil by som aj ja chranic

František Šohajda:
Počítá někdo s nasazaním AFDD? ;)
Bude v zapojení s chrániči mít "zvýšenou" bezpečnost takových to instalací?
Je to určeno zvláště do podobných prostorů.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Patrik Dedík  26.12.2016, 10:55

STN 92 0800 Požiarna bezpečnosť stavieb. Horľavé kvapaliny. Mozno aj toto, by som si pozrel.
Suhlasim s kolegom Bubenem, pouzil by som aj ja chranic

Tato norma platí v cizině, nikoliv u nás.

Jinak, není důležité, co by kdo použil, ale co nařizuje norma (tak zní dotaz).

Citace: František Šohajda  26.12.2016, 11:01

Počítá někdo s nasazaním AFDD? ;)

Zajímalo by mě, zda nasazení AFDD může (vzhledem k normě, samozřejmě) zcela nahradit centrální FI 300mA jako ochrana před požárem (dřevostavba).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana