Jaroslav Matějka
Neverifikovaný uživatel @1

|
 |
« kdy: 27.10.2006, 09:51 » |
|
Snažím se navrhnout přípojku do objektu respektive jedná se o tři kabelové přípojky z rozpojovací skříně. Délka přípojky je cca 35m. Poradíte mi jak správně počítat? Na každý kabel bude zatížení cca 150A jištěno v rozpojovací skříni 160A(nožové pojistky). Pro výpočet jsem postupoval takto: 1. koeficient 3 2. uloženo v zemi 3. teplota okolí 15 stupňů C 4. odstup kabelů 0.125m Při výpočtu mě vyšel kabel 1-CYKY 4x120 je to tak správně? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Matějka

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 30.10.2006, 21:07 » |
|
Jen jedna doplňující. Jakým způsobem správně určit teplotu v zemi při uložení 700mm hluboko a jakým způsobem určit vlhkost půdy a deště? Norma ČSN 33 2000-5-523 stanoví ty nejhorší parametry jaké se dají nastavit. Ale kdybych vycházel z těch nejhorších parametrů tak tam budu muset navrhnout 185tku což je finančně značný rozdíl. PS: Mě napadá pro zjištění těchto parametrů jedině vyrazit na stavbu s krumpáčem teploměrem a čekat tam 365 dní a zapisovat si kdy prší a měřit vlhkost půdy. Ono je hrozně jednoduché napsat do normy extrémy ale nějak zapoměli pánové tvůrci normy  na to jak odvodit víše uvedené vlastnosti.
|
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 31.10.2006, 23:33 » |
|
Není v tom problém  Vámi zmiňovaná ČSN 33 2000-5-523 v 523.N16 praví, že se v hloubce 70cm počítá s teplotou 20st. a tepelným odporem 0,7K*m/W, což v Sichru odpovídá vlhké půdě. Pokud ovšem jde o ČR a ne o Saharu.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Matějka

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 03.11.2006, 11:25 » |
|
 všem za Vaše názory, připomínky a zamyšlení. Já jsem nakonec zjistil, že měrný tepelný odpor udává geologický průzkum. Vzal jsem tedy telefon a zeptal jsem se zpracovatele tohoto průzkumu a dostal odpověď: "CO TO JE MĚRNÝ TEPELNÝ ODPOR"?? Já nedělám takový průzkum ani neurčuji jaká je zemina  . Zadal jsem tedy 15stupňů C a 2K.m/W dle mého uvážení nevěřím totiž, že by mohlo být 70cm hluboko v zemi 20stupňů a semtam tady u náš v Čechách zaprší. PS: Nerad bych abych to musel jednou dopracovat až k tomu krumpáči s loupatou. Nebo, že by tím když pánové normotvůrci vydají novou normu kde je již jen 2,5K.m/W se změnil i měrný tep. odpor půdy  ? No možná ano. Že bychom se vraceli zpět PORUČÍME VĚTRU DEŠTI A MĚRNÉMU TEP. ODPORU  ?
|
|
|
|
|
Ivan Polínek
OSVČ

Praha; působiště celá ČR
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 21.02.2007, 23:29 » |
|
Ještě pro doplnění ty kabely budou nerovnoměrně zatěžovány 1.kabel napájí 20b.j. 2.kabel napájí 25b.j 3. kabel napájí spol prostory. Uloženo v zemi 70cm hluboko a při přechodu do budovy po-té vedeno na mřížových žlabech nad podhledem.
Bylo hezké, jak všichni řešily problém měrného odporu půdy, ale že kabel vede část trasy na vzduchu nad podhledem nikoho nezajímalo.
|
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu
|
|
|