Proč mi vypne proudový chránič při napojení na plynovod?
Pavelka Pavel:
Vážený pane Hasala, (poklona) za dobrou radu. Postupoval jsem dle Vašeho návodu . Vypnul jsem chránič a v rozvodnici jsem zjistil, že PE a N jsou spojeny. Postupným odpínáním vodičů N z lišty jsem zjistil , že zkrat mezi PE a N se nachází v kuchyňském sporáku Mora 3171. Nad sporákem je umístěn 3fázový vypinač s doutnavkou typ 3956 /vestavěná sporáková přípojka/, která však má pouze 3 kontakty pro fáze a jeden kontakt pro zem. S kontaktem pro N vodič se v ní jaksi nepočítá /nevím proč/ ? Instalatéři tedy připojili přívodní 5žilový kabel tak, že na zemnící svorku připojili vodiče PE a N. Z vypínače ke sporáku vede 4žilový kabel ve kterém jsou PE a N spojeny. Připojení na sporák vyřešil montér , který ho přivezl a potvrzoval záruku, tak, že ve sporáku opět spojil svorky PE a N. Po rozpojení PE a N ve sporákové přípojce a ve sporáku již chránič při připojení plynovodu n e v y p a d á v á . Díky !! Zůstává otázkou, kam zapojit vodič N ve sporákové přípojce typ 3956 ?
Petr Doležal:
Se zájmem jsem sledoval váš problém. Ale není mi z popisu závady jasné, proč vám chránič nevypínal i při dříve nezapojeném kotli. Připadá mi to, jako by váš PE "visel v luftě" a teprve připojení kotle na plynové potrubí způsobilo únik pracovního proudu z N na PE a tím i vypínání chrániče.
Není tam ještě nějaká další "krpa" ?
Daniel Veceřa:
Vyměňte si kabel ke sporáku za pětižilový, odstraňte propojení mezi PE a N ve sporáku a ve spínači propojte N vodiče napřímo.
Pavelka Pavel:
Vážený pane, Vaše úvaha je asi správná. Hodnota zemnícího odporu je dle projektu spočítána na 48ohmů / 24V a 0,5A vybavovací proud chrániče/. Domek stojí na skále a vrstva zeminy je asi 20cm. Nyní je ještě období sucha a při kopání výkopu pro plyn jsem zjistil, že zemnící drát o průměru 10mm prochází více méně vrstvou písku. Proto než nastanou deště může PE jak říkáte "viset v luftě". Kontrolu chrániče jsem prováděl pouze testovacím tlačítkem a vždy vypne. Kde bych měl hledat nějakou další "krpu" nevím ? Uvažuji o tom, že do výkopu pro plyn dám 3m pozinkovanou vodovodní trubku, kterou připojím k zemnícímu vodiči ? (poklona) za Vaši připomínku !
Pavelka Pavel:
(poklona) za radu. Pokusím se do sporákové přípojky vpasovat "lustrsvorku" na spojení vodičů N. Bylo by zajímavé stanovisko výrobce těchto "krabic".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana