Proč mi vypne proudový chránič při napojení na plynovod?

<< < (3/5) > >>

Daniel Veceřa:
Ono už se to tu určitě řešilo, ale nevím. Myslíte že je dobrý nápad dávat nějaké zemnění do výkopu k plynu? A druhá otázka: ten plyn není v plastu? Jestli je, pak nechápu to přizemnění.

Petr Doležal:
Pro ten test není rozhodující stav PE, tlačítko přes odpor spojuje Lx-Ly nebo L-N a tím simuluje poruchu.  Ale abychom zkoumali dál, asi je rozhodující zda přívod od RZ je TN-C či TT ("nulování" či "zemnění"). U TN-C totiž PE zas tak v luftě nevisí, je spojen před chráničem s PEN a proto u této sítě ta moje obava, že nemáte vodivý spoj PEN s PE u přechodu na TN-S. Pokud ovšem máte TT, tak je to o něčem jiném a sice o špatném uzemnění, jak vlastně píšete.

Pavelka Pavel:
Citace: Daniel Veceřa  27.10.2006, 21:15

Ono už se to tu určitě řešilo, ale nevím. Myslíte že je dobrý nápad dávat nějaké zemnění do výkopu k plynu? A druhá otázka: ten plyn není v plastu? Jestli je, pak nechápu to přizemnění.

Odpověď:
[     Plyn není veden v plastu je to ocelová trubka s izolací tzv. BRALEN. V případě plastového potrubí bych /doufám/ problémy s napojením plynu neměl. Co se týče přizemnění daného do výkopu k plynu je to okamžitý nápad jak využít pracně vykopaného příkopu. Zda to něčemu odporuje nebo naopak pomůže nevím ? Chtěl jsem jenom zlepšit zemnící odpor.

Daniel Veceřa:
Já to nevím taky, ani by mi to nevadilo, ale jak znám plynaře, ti jsou na svá zařízení velmi hajsaví (asi oprávněně). Možná by pan Doležal jako projektant mohl vědět více?
Předtím jsem si toho nevšiml a myslel jsem že máte FI 0,03A, ale aby vám utíkalo půl ampéru do trubky se mi zdá hodně. Není ten sporák nějak spojený s topením?

Pavelka Pavel:
Citace: Petr Doležal  27.10.2006, 22:38

Pro ten test není rozhodující stav PE, tlačítko přes odpor spojuje Lx-Ly nebo L-N a tím simuluje poruchu.  Ale abychom zkoumali dál, asi je rozhodující zda přívod od RZ je TN-C či TT ("nulování" či "zemnění"). U TN-C totiž PE zas tak v luftě nevisí, je spojen před chráničem s PEN a proto u této sítě ta moje obava, že nemáte vodivý spoj PEN s PE u přechodu na TN-S. Pokud ovšem máte TT, tak je to o něčem jiném a sice o špatném uzemnění, jak vlastně píšete.

Odpověď: nevím ,  zda vám odpovím úplně správně, protože typ sítě na který se ptáte jsem v projektové dokumentaci nenašel a v revizní zprávě také ne. Z dokumentace je patrno, že provozní napětí je 3+PE+N. Přívodní 4žilový kabel prochází chráničem a v rozvodnici je zemnící lišta napojena na samostatný strojený zemnič. Dle dokumentace by neměl být nikde vodič PEN. Takže to vypadá, že se jedná o síť TT ? Vodiče PE a N jsou vedeny samostatně a nejsou spojeny ani před chráničem /dle schematu/.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana