Proč mi vypne proudový chránič při napojení na plynovod?
Pavelka Pavel:
Dovoluji si ještě pár slov k testování proudového chrániče. Vyrobil jsem si jednoduchý testér - 3žilová flexo šňůra je napojena na izolovanou žárovkovou objímku. Zjistil jsem, že chránič /63A/0,5A/ spíná již od cca 20% jmenovitého vybavovacího proudu /žárovka 25W/. 15W žárovka již chránič nesepne /0,065A/. Protože výrobci udávají vybavovací proud chrániče v rozsahu 0,5-1 Idn hledal jsem, zda nemám v instalaci další svodový proud, který by se připočet k proudu testeru a vytvořil tak potřebný vybavovací proud na dolní hranici tolerance. Izolační odpor mezi L a PE byl v pořádku. Zda existuje závislost velikosti vybavovacího proudu chrániče na proudu protékajícím chráničem nebo zda se jedná jen o výrobní toleranci chráničů nevím.
Jednoduchý testovací přípravek mi však umožnil :
a. prověřit kvalitu uzemnění ve všech zásuvkách a prodlužovacích šňůrách
b. zvýšit ochranu neživých i živých částí instalace v celém objektu.
Testovací přípravek odebírá cca 70% vybavovacího proudu chrániče /0,065A/. Poté stačí svodový proud 30mA a chránič vypíná. Testovacího přípravku se dá tak využít např. při prověrce stavebního nářadí nebo zahradní instalace.
Děkuji za názor.
Jan Vejražka:
A není to tím, že je vlákno žárovky studené, když ji připojíte?
Jaroslav Hasala:
Vypínací proud chrániče by skutečně neměl být menší než je 50% jeho jmenovitého reziduálního (vypínacího) proudu. Zřejmě bude ještě nějaký problém s instalací nebo s nějakým spotřebičem.
Ovšem zkoušení pomocí žárovky není úplně relevantní, jako orientační zkouška snad, ale nenahradí to skutečné měření.
Ale zde už vám může pomoci asi jen zkušený revizní technik, vybavený potřebnými přistroji na zkoušení chráničů, měření izolačního stavu a popř. zkoušení spotřebičů.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana