Proč mi vypne proudový chránič při napojení na plynovod?

<< < (4/5) > >>

Milan Karvánek:
Pane Pavelko, nezbývá mi, než zase trochu píchnout do vosího hnízda. Podle vývoje diskuse usuzuji, že nejste elektrikář, doporučuji proto svěřit řešení problému opravdovému odborníkovi, který na místě vše posoudí a opraví. Žádná rada nadálku nebude nikdy se zárukou. Že by v projektu, revizní zprávě ani přihlášce k odběru rozv.závodů nebyla uvedena soustava ani způsob ochrany se mi nechce věřit. Třeba to tam je, jenom to neumíte přečíst. Pokud by to tam opravdu nebylo, jednalo by se o naprostý šlendrián a fušeřinu.
Pokud jste z jižní Moravy, máte možná síť TT, neváhejte kontaktovat kolegu Hasalu, který má s problémy v tomto regionu bohaté zkušenosti.

Jaroslav Hasala:
Instalace je zapojená jako TT, to znamená, že čtyřžilový přívodní kabel je připojen přímo na chránič a uzemnění je úplně samostatné a není nijak spojené se sítí. Je otázkou jestli je toto nutné, pravděpodobně bude možné zapojit instalaci jako TN-C-S. Bude záležet na místních podmínkách, jaká je v místě síť, zjistíte nejlépe dotazem na příslušných rozvodných závodech. Teměř všude je v současné době síť TN-C, TT už jen velmi vyjímečně.  Je také otázkou, jak je dlouhá přípojka nn (přívodní kabel),  u hodně dlouhých kabelů už nevychází impedance smyčky.
Síť TN-C-S vytvoříte tak, že PE vodič propojíte (před chráničem) s přívodním vodičem PEN (pokud je to skutečně PEN) a s uzemněním. Propoj by bylo možné provést např. v přípojkové skříňce (pokud je na RD). Ale jestli toto vůbec bude možné provést, popř. jakým způsobem, to nelze jednoznačně říci bez dalších informací a nebo ještě lépe posoudit přímo na místě, jak psal p. Karvánek. Ale pozor, jsou "odborníci" a ODBORNÍCI, to vyplývá už z toho napojení sporáku :)
Odpověď na otázku, proč chránič předtím nevypadával je celkem jednoduchá.
Celkový proud odebíraný spotřebiči se rozdělil mezi N a PE. Protože uzemnění je dost mizerné (48 ohm?),  větší část proudu se vrací přes N. Pokud budeme uvažovat impedanci L-N například 1 ohm, proud se rozdělí v v poměru 1 : 48.
Pokud dosadíme proud např. 10A, přes N poteče asi 9,8A, přes PE potom asi 0,2A. Vypínací proud chrániče je 0,5A, takže se nic neděje, chránič drží. Tím, že jste připojil plynové potrubí, vylepšil jste uzemnění, takže ten proud se dělil v jiném poměru, například 1 : 10. Pokud to dosadíme do předchozího výpočtu, vyjde nám proud v N 9A, proud v PE 1A, to už chránič bude vypadávat.
Pro lepší pochopení principu jsem to dost zjednodušil, ve skutečnosti je to podstatně složitější.

To zapojení sporáku je taková typická prasárnička některých "takyelektrikář ů". Pro správnou funkci je samozřejmě nutný pětižilový kabel nebo šňůra. PE a N určitě není možné spojovat. Starší typy sporákových kombinací měly skutečně pouze jednu svorku, N vodič je potom nutné propojit nějakou samostatnou svorkou (čokoládou). Novější typy sporákových kombinací mají svorky pro PE i N.

Vylepšením uzemnění určitě nic nepokazíte. Vzhledem k podloží asi nebude možné použít zemnící tyče, vhodnější bude zemnící páska.

BTW myslím, že teď už ani nebude chránič vypadávat za bouřky.

Pavelka Pavel:
Vážený pane Hasala,

děkuji za   k o n s t r u k t i v n í  zhodnocení problému, které vedlo k jeho odstranění. Jako primární se mi jeví špatně provedené zemnění objektu . Dle projektu měl být instalován strojený zemnič FeZn-120mm2 ve skutečnosti však byl proveden drátem o průřezu 80mm2 /66%/ a délce 3 m, který je již dosti zkorodován ! Paradoxem je, že projekt i realizaci prováděla stejná firma ! Revizní zprávu podepsal technik, kterého si dodavatel pozval. Možná však, že v době revize /17.11./ bylo dosti deštivo, takže do 48 ohmů se vešel. Je to asi stejné,  jako když si stavební dozor zajišťuje dodavatelská firma.
     Do domu byl i vodovod přiveden v gumové hadici, takže jedinné zemnění byl ten kousek drátu v zemi. Proudový chránič nevypnul ani když jsem zapojil 100W žárovku mezi zemnící kolík a fázi, což mělo odpovídat vybavovacímu proudu 0.5A. Nyní když jsem přizeměn plynovodem chránič vypíná již při proudu 0.1A. Tím se vysvětluje proč chránič vypínal i při vypnutém hlavním rozvaděči jakmile jsme se dotkli plynovodu. Stačil vlastní proud procházející cívkou chrániče a paralelně napojenými civkami odpojovacích stykačů jejichž indukčnost zřejmě vytvořila špičku přesahující  0.1A /což bylo také naměřeno/.
     Silnostěná ocelová trubka plynovodu má vodivý průřez 300 mm2, takže se bude chovat jako převažující zemnič. Změna sítě z TT na TN-C-S by asi byla nadbytečná / domnívám se/. Zjistím v pondělí na rozvodných závodech jak se k tomu postaví.
     Jako nedostatek se mi jeví zapojení testovacího tlačítka od výrobce, které testuje jenom vlastní chránič ! Kdyby chránič obsahoval vývod pro PE /odpor v hodnotě vybavovacího proudu /,  pak by testovací tlačítko kontrolovalo i zemnící soustavu což se mi zdá objektivnější /ale je to jen můj názor do diskuse / ? Případně vytvářet samostatný obvod do rozvaděče na jednoduchou kontrolu zemnění /tlačítko s odporem/.
     Děkuji Vám, že problém, který vznikl ve čtvrtek odpoledne je do pondělí vyřešen a plynaři mohou napojovat kotel /zima prý letos bude/.
     Volat odborníky typu elektrikáře co zapojoval sporák nebo projektanta co s firmou realisoval i zemnění jsem považoval za časovou ztrátu, která se díky této diskusní skupině smrskla na minimum.
     Děkuji všem zúčastněným za jejich názory.

Petr Doležal:
Jen na okraj. On asi výrobce ví, co dělá. Testujete jen jeho výrobek. Máte pravdu, že lepší test by byl přes PE, ale to je věc revize celé instalace. Víte, co by bylo reklamací, že chránič je vadný, např. i váš případ ? I když po pravdě řečeno, spíše jsou reklamace, že chránič falešně vypíná.

Jaroslav Hasala:
To Pavelka :
S vnitřním zapojením chrániče asi nic neuděláte, podobně jsou zapojeny všechny chrániče.
Pokud by bylo zkušební tlačítko zapojené na PE, zkoušel by jste tím kromě chrániče i jinou část instalace, což výrobce nemůže ovlivnit.
Pokud chcete "jít dál" a nezůstavat jen u pouhého mačkání zkušebního tlačítka, správnou funkci chrániče můžete ověřit připojením nějaké zátěže (žárovky) mezi L a PE, například v zásuvce 230V.
Podle vašeho způsobu vyjadřovaní se zdá, že nějaké elektrotechnic ké zkušenosti máte, takže to pro vás jistě nebude problém. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana