Kam ve staré PL (nejlépe na stavající jističe) připojit extra obvod pro PC?
Jan Alin:
Citace: Jan Franěk 16.11.2016, 02:57
Ale to přece nemusí nutně znamenat celkovou rekonstrukci bytu. Jen toho rozvaděče.Nest raště investora zbytečně.
Hned, jak se dá nový rozvaděč, ozvou se hlasy, že musí být výchozí revize, jištění bude nepochybné změněno. Pak nastane dilema, jak napsat výchozí revizi na staronový zásuvkový obvod TN-C v 2,5 hliníku. Nestraším. V mnoha případech se uvedený postup používá, jen je to takové polooficiální. Už vidím, jaká by se okolo toho strhla debata. ;)
Vít Rotrekl:
Citace: Jan Alin 16.11.2016, 14:51
Hned, jak se dá nový rozvaděč, ozvou se hlasy, že musí být výchozí revize, jištění bude nepochybné změněno. Pak nastane dilema, jak napsat výchozí revizi na staronový zásuvkový obvod TN-C v 2,5 hliníku. Nestraším. V mnoha případech se uvedený postup používá, jen je to takové polooficiální. Už vidím, jaká by se okolo toho strhla debata. ;)
Co je na tom polooficiálníh o? V novém rozvaděči se nechá jištění stejné hodnoty, jen se "vymění jističe", kabeláž zůstává stejná....
Do předmětu revize se vypíše, že je předmětem pouze nově vybudované elektroinstala ce, stávající instalace není předmětem revize. Nazdar. Nehledat proč to nejde. Ale jak to udělat jde!
Jan Franěk:
To Vít Rotrekl:
SOuhlas. Není to nic proti ničemu, pokud se dodrží pravidla. Například správná velikost předjištění, jističe vhodné i na Al a podobně. (drinks) (beach) Ostatně rozvaděč je výrobkem, stejně tak jako třeba vypínač, nebo zásuvka, které si investor už vyměnil.Ovšem rovnou bych osadil rozvaděč, který mi pak dovolí jen doplnění chrániče(ů) po rekonstrukci elektroinstala ce v bytě. A ano, je možná i postupná rekonstrukce. Dělá se to tak zcela běžně. Například se začne jádrem, což většinou máte koupelnu, WC a kuchyni. Pak chodba a postupně pokoj za pokojem, třeba i s odstupem měsíců či několika let, dle finančních možností investora. Osobně doporučuji rekonstruovat raději méně, pořádně a hlavně s rozmyslem.
Další otázkou je pak samotné rozfázování bytu. Zde je potřeba pověsit klešťák na jednotlivé fáze a trochu si s tím pohrát. Nic složitého i s menší praxí.
Citace: Vít Rotrekl 16.11.2016, 21:37
Do předmětu revize se vypíše, že je předmětem pouze nově vybudované elektroinstala ce, stávající instalace není předmětem revize.
Tak zrovna zde bych majiteli velmi doporučil zahrnout do revize i stávající instalaci, když už má doma RT. Rozhodně bych sám chtěl znát stav elektriky ve svém domě, navíc po mnoha letech užívání a vlastnostem hliníku. Když mě navštívil kominík a za "odměnu" mi chtěl dát jen papír s razítkem, tvrdě narazil. Nejdříve musel opravdu zkotrolovat cestu spalin od kotle, než jsem mu zaplatil. (bigbb) evidentně se mu to nestávalo moc často a stihl toho pak o trochu méně. Ale nejsem zvyklej platit za nic a divím se těm, co jim to nevadí. Nejvíce právě u těch revizí. To je jako zaplatit v autě za nové brzdy s tím, že když tu práci neprovedou, tedy nevymění destičky, zaplatím jen 50% ceny. A to se vyplatí :D vypadá to směšně, ale je to velmi častý jev. Samotný papír mě přece neochrání (norm)
Jan Bocek:
Tak od začátku. I když vše již bylo skoro řečeno.
Pracoviště s PC a máte "problém:
protože současný zásuvkový okruh začíná být přetížený - jistič sice drží, ale při zapojování notebooku do zásuvky se občas zableskne.
K tomu jste dostal odpověď, že to není problém zásuvkového obvodu, ale spotřebiče.
Takže žádný problém na řešení.
Ale když již jste se pustil do analýzy vaše elektriky, tak je to dobré dokončit jako
rozhodovací fázi pro budoucí rekonstrukci.
Hlavní jistič před elektroměrem bude možná 3x25A typu B
Přívodní vedení do bytu je zřejmě AYKY 4x6, nebo dokonce jen 4x4
Fáze L1 světlo 10 A
zásuvka 16 A
zásuvka 16 A
sporák 16 A
Fáze L2 sporák 16A
Fáze L3 sporák 16 A
jádro 1 16 A
jádro 2 16 A
Zásuvkové obvody jsou zřejmě dvouvodičové v soustavě TN-C
Z toho již lze nakreslit jednopólové schéma zapojení stávajícího stavu a nové schéma zapojení, jak by to mohlo vypadat po rekonstrukci. To si již nechte navrhnout od odborníka.
Závěr.
Momentálně nemáte žádný větší problém, proto bych neřešil žádnou dílčí úpravu.
I když přepojení zásuvkového obvodu na fázi L2 není žádný velký technický problém,
ale podle mne to nic nevyřeší.
Ale připravil bych si projekt na celkovou úpravu s možnosti postupné rekonstrukce.
Začíná to výměnou přívodního kabelu z elektroměru,
novým rozvaděčem a novými rozvody v bytě.
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Bocek 17.11.2016, 12:14
Závěr.
Momentálně nemáte žádný větší problém, proto bych neřešil žádnou dílčí úpravu.
I když přepojení zásuvkového obvodu na fázi L2 není žádný velký technický problém,
ale podle mne to nic nevyřeší.
Ale připravil bych si projekt na celkovou úpravu s možnosti postupné rekonstrukce.
Jestli se opravdu jedná o panelákovou elektroinstala ci starou 33 let, tak bych jako důležitý krok, který vám zajistí klid a čas na důkladnou přípravu akce včetně nastřádání financí, viděl toto:
pozvat elektrikáře, aby vám zkontroloval/podotahoval spoje a případně vyměnil zásuvky s unavenými kontakty. Může to pojmout i jako rekognoskaci v rámci přípravy akce.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana