Kam ve staré PL (nejlépe na stavající jističe) připojit extra obvod pro PC?
Jan Alin:
Citace: Vít Rotrekl 16.11.2016, 21:37
Co je na tom polooficiálníh o? V novém rozvaděči se nechá jištění stejné hodnoty, jen se "vymění jističe", kabeláž zůstává stejná....
Do předmětu revize se vypíše, že je předmětem pouze nově vybudované elektroinstala ce, stávající instalace není předmětem revize. Nazdar. Nehledat proč to nejde. Ale jak to udělat jde!
Netvrdím že to nejde, dokonce to považuji za rozumné řešení.
Již tady o detailech takového řešení probíhala mnohokrát diskuze. Tak například použití Al vodičů v nových přístrojích, nevznikne nový obvod, bude vyměněn jen rozvaděč, takže celá instalace bude mimo předmět revize, což není zrovna nejrozumnější, právě ta stará instalace by chtěla zkontrolovat, náhrada jističů co se týká parametrů nebude jedna k jedné, charakteristik y jsou dnes úplně jiné, je to nový obvod nebo ne a musí odpovídat dnešním předpisům nebo ne, vypínací časy snad sedět budou, v panelákách jsou dobré smyčky, ale zkontrolovat to neuškodí, dalo by se určitě pokračovat. Pokud v takové instalaci dojde k problému a např. k zahoření nebo úrazu, co na to řekne vyšetřovatel je dost nejisté.
Je to obdoba hromosvodu na domu při opravě střechy nebo zateplení, také se názory a praxe různí. Proto jsem to nazval polooficiálním a je třeba aby investor věděl i o riziku, které takové řešení má.
Vít Rotrekl:
Okej, možná jsem se krapet blbě vyjádřil...
Když děláme takovouhle "polorekonstruk ci", tak je většinou v ceně i kontrola stávající instalace. Protože si zákazník o to stejně řekne, kluci koukněte mě na tu zásuvku ona se nějak kýve....
Ale pokud to není na výslovné přání zákazníka, tak to v revizní zprávě zahrnuto není.
Michal Hanzlík:
Tak (konečně) vše zkontrolováno, podotahováno, změřeno a nakonec opravdu budu dělat nový rozvaděč, avšak v jiném místě, aby se jednotlivé okruhy mohly přesouvat ze starého do nového postupně, dle financí. Rozhodnutí však ve výsledku nepadlo kvůli okruhu pro PC, ale po změření zátěže se ukázalo, že místo zásuvkového okruhu (kde po zapnutí všeho, co šlo, jsme nebyli schopni dát ani 10A) dostává zabrat okruh bytového jádra (mikrovlna, rychlovarka, friťák, mixér, 4 světla) = cca 17A v běžném denním provozu a skoro 25A v max. - až mě zarazilo, že 16A jistič stále držel. A to je navíc, jako jediný okruh, z hliníku, bohužel. Takže je rozhodnuto o nových přívodech do bytového jádra, kde stávající okruh nahradí 4 nové (2x kuchyň. linka, 1x koupelna, 1x světla), už v TN-S, a to už půjde rovnou do nového rozvaděče. Sice jsem po této diskuzi už doufal, že je to v pohodě a nebudu to teď muset řešit, ale paradoxně právě díky informaci, že problém není v přetížení zásuvek, ale ve zdroji k notebooku, teď vím, kolik mi lítá hliníkem v úplně jiném okruhu. Jinak bych natáhl (a zbytečně) přívod k PC a o tomhle bych nevěděl. (poklona) tedy všem za odpovědi. (A já jdu počítat, jak velký rozvaděč budu potřebovat ...)
Maroš Klein:
Citace: Michal Hanzlík 08.01.2017, 00:57
...skoro 25A v max. - až mě zarazilo, že 16A jistič stále držel.
4-5 minút je dlhá doba. ;)
...(A já jdu počítat, jak velký rozvaděč budu potřebovat ...)
Z vašej strany je ale lepšie spočítať zásuvky, vypínače, svetlá a celkové rozmiestnenie koncových bodov podľa vlastných predstáv, ako samotný rozvádzač. Ten a kabeláž si radšej nechajte spočítať v odbornom návrhu.
Dosť financií si viete pri rekonštrukcii ušetriť aj vlastnou prácou pod dozorom či dohľadom.
Inak sa vám najskôr zadarí „diskusná“ inštalácia. :)
Jan Bocek:
Tak (konečně) vše zkontrolováno, podotahováno, změřeno a nakonec opravdu budu dělat nový rozvaděč, avšak v jiném místě, aby se jednotlivé okruhy mohly přesouvat ze starého do nového
Předně blahopřejí ke krokům, ke kterým vás diskuse přivedla.
Nedávno jsme řešili podobný případ a podnět dali "podlahaři".
Ve dvou místnostech pokládali novou plovoucí podlahu a poradili,
že by bylo vhodné upravit i elektriku. ( elektrika z roku 1950)
Po kontrole bylo rozhodnuto, že se udělá kompletní rekonstrukce elektriky.
Většina rozvodů se provedla v podlaze. Žádná vazba na starou elektriku,
vše kompletně nové.
Proč se to vyplatí zadat elektro firmě?
Mají jiné řemeslné zkušeností, jsou vybavení jiným nářadím, mají velké zkušeností ve výběru materiálu, nakupují materiál za jiné ceny, dodají dokumentaci i revizní zprávu, poskytnou záruku. Prostě máte to na klíč....a moc také neušetříte.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana