Kam ve staré PL (nejlépe na stavající jističe) připojit extra obvod pro PC?

(1/4) > >>

Michal Hanzlík:
Mám doma starý typ bytového rozvaděče (panelák z r. 1983) a potřeboval bych z něj vyvést samostatný přívod k PC, protože současný zásuvkový okruh začíná být přetížený - jistič sice drží, ale při zapojování notebooku do zásuvky se občas zableskne.

Přikládám fotku rozvaděče, jističe jsou v pořadí: světla, zásuvky, sam. zásuvka u vchodu, 3F sporák, pračka, bytové jádro. Protože další volné pozice už to nemá a novou skříň se mi teď řešit nechce, protože do pár let plánuji celkovou reko elektroinstala ce v celém bytě, říkal jsem si, že bych to teď napojil na třetí jistič, k té samostatné zásuvce, ať je s tím co nejméně práce. Ale při pohledu do rozvaděče mě trkla také nerovnoměrnost rozložení zátěže, konkrétně druhá fáze je jen pro sporák a nic víc na ní není.

Ptal jsem se elektrikáře, zda by ten třetí jistič šel napojit na druhou fázi, že rozložení by bylo rovnoměrnější. Řekl mi ale, že na druhou to dát nejde, což odůvodňoval 400V do sporáku způsobem, kterému jsem nějak nerozumněl (pokud si dobře pamatuji, 400V se bere mezi dvěma fázemi, a ani jsem nic jinémo na internetu nenašel, a že by na druhé fázi bylo 400V se mi nezdá),  že rovnoměrnost zátěže by se stejně musela změřit a ne odhadovat (tomu rozumím),  že tyto staré jističe už ani na tato přetížení stářím reagovat nemusí (chápu) a že dle předpisů se ani podobné úpravy ve starých rozvodovkách dělat nemohou, protože nově se musí instalovat chrániče a pro některé spotřebiče samostatné jističe.

Tomu také rozumím, ale jde o přívod k PC (+tiskárna, scanner, notebook),  zde snad chránič potřeba není a obvodů, kde by se dal dát samostatný jistič (myčka, mikrovlnka) se to také netýká, takže jsem nechápal. Nakonec to skončilo jeho doporučením zapojit dočasně prodlužku k PC do té samostatné zásuvky na chodbě (což je podle mého ve výsledku totéž, akorát si budu šlapat po kabelu) a až se rozhodnu pro novou rozvodnici, můžem to řešit dál.

Ne, že bych odborníkům nevěřil, ale v tomto případě se mi to nějak nezdá. Mohl by mi tedy prosím někdo potvrdit rozhodnutí elektrikáře či vysvětlit důvod (příp. i tu oddělenou druhou fázi),  nebo šlo jen o záminku elektrikáře, kterému se buď do starých rozvodů nechce (to bych chápal, ale proč to neříct rovnou?),  nebo chce udělat lepší kšeft (tomu bych se u nás nedivil)? Mám tedy skutečně nechat vyměnit celou rozvodnou skříň už teď, nebo elektrikáře?

Vít Rotrekl:
Asi bych to udělal následovně:
 Z té nejméně zatížené fáze vytáhnul CYKY 3x2,5mm (ZŽ a modrý vodič připojil na PEN),  vedle stávající PL osadil malou dvoumodulovou skříňku do které bych dal kombinovaný jističo chránič B 16(10)A/1N/0,03 a z něj napojil tu novou zásuvku/zásuvky pro PC.

Pro správnou funkci chrániče není třeba, to máte pravdu, ale pro bezpečnost jsou více než vhodné. A doporučení ČSN 33 2130 se na zásuvky chránič instalovat musí...

Jiří_Hrubý:
Citace: Michal Hanzlík  13.11.2016, 23:31

protože současný zásuvkový okruh začíná být přetížený - jistič sice drží, ale při zapojování notebooku do zásuvky se občas zableskne.

Záblesk při připojování spínaného zdroje není znakem přetížení.
Pro začátek bych nechal prověřit klešťákem skutečné zatížení.
Další věc je, že přidávat můžete jističů kolik chcete, ale pořád vás limituje hlavní jistič.
Čili měřením zjistit rozložení zátěže, soudobost a z toho vycházet. Možná pomůže lepší rozfázování, možná to bude na rekonstrukci, možná bude východiskem řešení navržené kol. Rotreklem.
Začal bych tedy znova, přizváním schopného elektrikáře či lépe RT.

Fuk Tomáš:
Citace: Michal Hanzlík  13.11.2016, 23:31

... vyvést samostatný přívod k PC, protože současný zásuvkový okruh začíná být přetížený - jistič sice drží, ale při zapojování notebooku do zásuvky se občas zableskne...

To není vlastnost zásuvkového okruhu, ale je to vlastnost napájecího zdroje notebooku.
S nově nataženým zásuvkovým okruhem to bude dělat zrovna tak (ne-li ještě více, kvůli nižší impedanci nového vývodu).

Václav Třetí:
Je to zejména vlastnost síťového filtračního kondenzátoru velké kapacity (velký nabíjecí proud) a výrobce nepoužil sériový termistor pro omezení náběhového proudu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana