Co nechránit proudovým chráničem?
Petr Doležal:
Možná taky záleží na tom, v jakém bodě sinusovky se napětí u jednofázu sepne. Jistě je ideální, když v nule.
Otakar Dosbaba:
Troufnu si tvrdit, že to je především o tom. Proto ta "nevyzpytatelná" náhodnost, kdy (nejen) chránič vypadne.
Tomáš Sládek:
Za odpovědi a reakce velmi (poklona) . Prosím ale ještě o malé upřesnění.
Pochopil jsem, že na chladničku raději ne - aby nevypadla při přepětí v síti v důsledku činnosti přepěťové ochrany. U chladničky je stějně extrémně malá pravděpodobnos t takové poruchy, která by přivedla napětí na neuzemněnou kostru, takže o nic nejde.
Pochopil jsem, že na výpočetní techniku ne, a to hned ze dvou důvodů:
1. počítače by vybavovaly chránič - ve skutečnosti je to sestava mnoha impulsních zdrojů (DSL modem, router, Gb switch, NAS, repro, 2 tiskárny, scanner, 2 počítače, 3 displeje, lampička, 2 nabíječky mobilů, nabíječka BT handsfree), vyšších harmonických spousty a odrušení ty zdroje samozřejmě mají; navíc je tam i přepěťová ochrana v rozvaděči,
2. proč přijít o rozpracovanou práci jen proto, že partnerce zrovna spadnul fén do vany ;)
Ale do mozaiky mi ještě chybí informace, zda považujete za rozumné zapojit sporák za čtyřpólový chránič, který stejně v rozvaděči bude kvůli "běžným" zásuvkovým okruhům.
Štefan Beláň:
TO: Sládek
Já to tak tragicky nevidím. :-\
Když se používají chrániče i pro roentgeny, tak proč ne pro výpočetní techniku a ostatní uváděná zařízení? Je to jen otázka, použít ten správný chránič! ::)
Pochopitelně to nejdůležitější je, zda chci investovat do chráničů, a zvýšit tak bezpečnost osob v domácnosti. (!)
Martin Novák:
Ja osobne jsem odpurce jednoho centralniho proudoveho chranice na cely barak. Pro vybrane okruhy (koupelna, zasuvky nad kuchynskou linkou, zasuvky venku, bazen)uprednostnuji "chranicojistic e" a okruhy ktere by mohli vypadkem energie v nepritomnosti utrpet nejvice (mrazaky, kotel, alarm, kamerovy system, telefonni system) zapojuji budto na vlastni okruhy chranicu nebo kazdy extra. Tech par tisic navic pri realizaci elektriky v baraku je sice citit, ale uz nikdy se clovek nemusi bat rozmrazeneho mrazaku a baraku bez alarmu jen proto ze zblbnul motor na filtru bazenu nebo znacnych skod na vode a topeni jen proto ze kvuli nejakym harmonickym v siti vypadnul chranic zrovna kdyz jste na dovolene...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana