Co nechránit proudovým chráničem?
František Bernard:
Dnes si každý může koupit co chce, pokud má dost bankovek. Proudové chrániče nejsou jen s vybavovacím proudem 30 mA. Např. na osvětlení se používají chrániče s vybavovacím proudem 100 mA (metro, ČD). V rozlehlých sítích ČD se běžně používají chrániče 100 a 300mA. Je vždy třeba vybrat ten správný typ (vybavovací proud, zpoždění, citlivost na druh proudu). Pokud slouží pro byt jeden přístroj, je třeba s případnými problémy seznámit uživatele. Každý nemá dost peněz na nákup několika chráničů do rozvodnice. Také jsem viděl rozvaděč pro deset lékařských vyšetřoven s jedním čtyřpólovým chráničem, protože investor neměl dost (říkal) peněz. Pokud se jedná o novou instalaci, přikláním se vždy k tomu dát na vstup proudový chránič s vybavovacím proudem 300 nebo 500 mA z důvodu omezení požárů. Diskuze o proudových chráničích ukazuje, že používání těchto přístrojů stále není dost elektrikářskou obcí zažité. Doporučuji též diskuzi na serveru in-el (placená). :))
Jan Franěk:
Také se mi stalo , že chránič vybavoval v jedné truhlářské dílně. Příčinou byla sušička dřeva pracující na principu mikrovlné truby. Její unikající proud byl natolik veliký , že při spuštění některých dalších strojů ze stejného chráničového obvodu došlo k jeho vybavení. Řešili jsme to výměnou za jiný chránič s vysším vyb. proudem. ( po změření rev. technikem a konzultací s ním). Hloupá věc, stojící spoustu času a hledání.
Také nedávám vše na chránič , ale řádně přemýšlím co dát a co ne. Stává se sice ,že tepelné spotřebice (aku , boiler ,apod) začnou vybavovat ochranu , což značí konec životnosti top. tělesa , ale i tak se toho nebojím a použiju chránič.
Možná má ještě někdo podobné zkušenosti ,jako já.
S pozdravem Jan Franěk
Jaroslav Hasala:
Psal jsem o tom už vícekrát, na JM je celkem běžné použití jednoho chrániče 0,03A pro veškerou instalaci v bytě nebo i v RD. Už jsem dokonce viděl RD, kde byl elektrokotel 18 kW, sporák 10 kW, bazén, sauna, spousta elektroniky a vše připojeno přes jeden chránič 0,03A. Ač se to někomu bude zdát neuvěřitelné, funguje to bez problémů už pět let.
Samozřejmě, z provozních důvodů není použití jednoho centrálního chrániče to nejvhodnější řešení, ale v praxi s tímto nijak zvlášť negativní zkušenosti nejsou.
Větší starosti bývají s tím, že hlavní jistič (před elektroměrem) musí mít vypínací charakterisku B, což někdy přináší problémy se selektivitou jištění.
Nežádoucí vypínání chrániče v běžných podmínkách určitě není v praxi tak časté, jak by se mohlo zdát z některých příspěvků ;)
Také nutno upozornit na to, že není daleko doba, kdy bude nutné použít chrániče na všechny zásuvky používané laiky.
Uživatel má několik možností :
1. Použít chránič jen na ty okruhy, kde je to vyžadováno ČSN (koupelny, venkovní zásuvky). Základní filozofie tohoto řešení je : Proč, když nemusím...
2. Použít jeden centrální chránič "na všechno". Výhodou je celkově bezpečnější instalace za stejné peníze jako v bodu č. 1, s rizikem nežádoucího vypínání. Základní filozofií tohoto řešení je : Přijatelnější je riziko vyteklého mrazáku, než riziko úrazu...
3. Použít chránič na všechny okruhy, kromě těch, které jsou považovány za důležité (EZS, mrazák). Základní filozofie : Nemusím, ale chci...
4. Připojit všechny okruhy přes chrániče, použít více chráničů, popř. okruhy, které jsou považovány za důležité připojit na samostatné "chráničojistič e". Nevýhodou je samozřejmě vyšší počáteční investice. Základní filozofie : Ať to stojí, co to stojí...
Zcela určitě bude z hlediska bezpečnosti i provozní spolehlivosti nejlepší řešení č. 4. Ovšem podle mých zkušeností se řada lidí nerozpakuje zaplatit vysoké částky za celkem nepodstatné vybavení RD, ale na elektrice se snaží šetřit. Málokdo je ochoten investovat do bezpečné a zároveň sprovozně spolehlivé instalace.
Při revizích se dost často setkávám s tím, že je použitý jeden centrální chránič, tak jak jsem psal, na JM je to celkem běžné. Uživatele upozorňuji na nevýhody tohoto zapojení, říkám také "kdyby s tím byl nějaký problém, zavolejte..." Už jsem takto dělal stovky revizí a tak jak jsem psal, nějaké problémy s tím bývají jen vyjímečně, většinou je to způsobeno používáním vadných spotřebičů nebo nějakým vnějším zásahem do instalace (navrtané kabely).
Ať už je instalace provedená jakkoliv, za podstatné považuji to, aby byla v podružné rozvodnici dostatečná prostorová rezerva, aby bylo možné v případě potřeby provést jiné zapojení.
Jiří Schwarz:
Padlo tady něco o tom, že pro počítač proudový chránič nepoužívat.
Právě naopak, počítač je jedno ze zařízení, kde bych jej doporučoval!
Spínaný zdroj PC a spínaný zdroj monitoru mají filtry, které by na neživé kovové části přivedly jisté napětí. To je sice "odvedeno" PE vodičem, ale to je právě ten problém, že nikdy nevíte, kdy se cokoliv poškodí, přeruší,... a přerušení vodiče PE nijak nepoznáte, protože jím neteče pracovní proud.
Přerušení PE vodiče můžete poznat až když si budete chtít spojit výstup grafické karty PC do AV vstupu TV, která bude "uzemněna" přes STA, poznat přerušení PE vodiče můžete poznat až si sahnete na USB kabel při připojování kamery, fotoaparátu a budete náhodou opřeni o radiátor topení,...
A pro kotel, sporák,... - výkon v tomto případě nehraje roli, tepelné spotřebiče nemají zpravidla problémy s unikajícími proudy a pokud je začnou mít, může to být známka toho, že něco začíná mít svod na kostru, že se něco začíná prorážet a o tom je dobré vědět včas, "dříve", než se to natvrdo prorazí a začne vyhazovat jistič!
Karel Mastný:
Podle mě na počítač patří chránič a UPS. Nikdy se mi nestalo, ačkoliv přepěťovka se aktivuje každou chvíli, že by to chrániči vadilo. Vypnul jedině při zatečení vody do čerpadla na studni. (Ano, bohužel mám jen jeden společný chránič...) Kdo má víc peněz, raději samozřejmě víc samostatných chráničů, ale i "jeden na všechno kromě ledničky" je podle mě lepší, než nechráněné zásuvky a světla. Jenom je potřeba mít zdroj náhradního osvětlení v místnosti rozvaděče (třeba náhradní světlo zapojené mimo chránič).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana