Co nechránit proudovým chráničem?

(1/5) > >>

Tomáš Sládek:
Při kompletní rekonstrukci elektroinstala ce v malém bytě jsem chtěl všechno dát za proudový chránič. Jsem laik, přišlo mi to rozumné.

Ale elektrikář (a v jedné osobě projektant i revizní technik),  který rozvod realizuje, mi to rozmlouval, že prý chránič bude zlobit. Nejraději by dal mimo chránič vše, co tam podle norem být nemusí. "Ukecal" mne ale pouze na tři nechráněné okruhy - pro počítač a vše s ním související, pro chladničku a třífázový pro sporák. A ukecal mne na dva samostatné chrániče - zvlášť pro světlo a zásuvky, což z praktického hlediska považuji za dobrý nápad.

Motor chladničky prý díky rozptylu magnetického pole dokáže někdy aktivovat chránič, i když je jinak vše v pořádku. Moc mi to hlava nebere. Nejsem elektrikář, ale mám dost blízko k fyzice a nějak si neumím představit, jak by mohlo dojít díky rozptylu mg pole dojít k tomu, že součet proudů nebude nulový.

Sporák má prý moc velké odběry a tak tam také může docházet k nerovnováze. Opět mi to hlava nebere, předpokládám že Kirhofovy zákony platí přesně a ne přibližně.

Prý se starší chrániče mají tendenci porouchat tak, že občas vypadávají bez vnější příčiny. Nevím, mám zkušenost jen s tím, že chránič nevypadl při tvrdém zkratu (šroubovák v ruce idiota propojil v zásuvce fázi a zem za mohutnách světelných efektů),  místo toho odkráčel chránič do věčných lovišť (vyhodil až 16 A jistič a od té doby nefungovalo ani testovací tlačítko na chrániči). Ale mohla to být náhoda, stalo se právě jednou.

Jaké jsou vaše zkušenosti a doporučení? Mají chrániče (při kvalitně udělaném rozvodu nevelkého rozsahu - celkem řekněme 200 m kabelů) opravdu tendenci vypadávat, nebo naopak nezafungovat když mají?

Co o tom říkají normy je mi snad alespoň rámcově jasné, ale chci vše udělat pokud možno co nejrozumněji i nad rámec norem. A tady se ptám proto, že doporučení odborníka se rozcházejí s mojí logickou úvahou.

Štefan Beláň:
TO: Sládek

Líbí se mi, že používáte svůj rozum a logiku!  (jednicka)
Rady vašeho "osobního" elektrikáře považuji za velice neprofesní. Nebudu vám radit, pouze uvedu skutečnost z požadavků norem a praxe.

Kdyby tomu bylo tak, jak vám argumentuje zmiňovaný elektrikář, nemohly by se proudové chrániče vůbec používat. Přesto se používají a jsou předepsané pro ty nejchoulostivě jší prostory z hlediska izolačních stavů a unikajících proudů. Jsou to především všechny mokré prostory.  ::)

http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,3594.0.html

P. S. Na argumentaci, že chránič na osvětlení NE,  odpovídám - právě na osvětlení ANO,  protože je to jediná část instalace s volně přístupným živým vodičem (objímky žárovek),  na kterou je výjimka z předepsaného krytí živých částí!  >:(
Jako doplňkovou ochranu živých částí je nutné použít chránič 30 mA.

Otakar Dosbaba:
Protože patřím ke skupině, která nekamarádí s řešením typu jeden chránič na vše, budu se spíše přiklánět k názoru vašeho elektrikáře. Ale na druhou stranu se neřídím heslem: "vyhovět pouze ČSN aby to prošlo",  a tak se vždy snažím rozdělit okruhy na ty, kde je menší pravděpodobnos t úrazu či škody a na ostatní. V tom prvém případě jde o pevně instalovaná svítidla (kromě koupelen apod.,  kde ČSN chránič vyžaduje) a další, zejména pevně připojených spotřebičů s větším příkonem. Okruh pro PC, mrazák a ledničku také přes fíčko nerad zapojuji. Ostatní okruhy již dávám za chránič. To vše je samozřejmě podmíněno instalací rozvodů takovým způsobem, aby to šlo takto dělit.
Co může v praxi nejčastěji chránič vybavit: Proudový ráz, spojený s přechodnými ději spínacích prvků a odrušovacích členů, v praxi toto způsobuje např. kontakt relé, spínající komplexní zátěže. Po sepnutí či rozepnutí kontakt relé zpravidla vytvoří malý el. oblouk, jež je provázen značným poměrem vyšších harmonických složek. Tyto složky "odvede" do PE vodiče odrušovací prvek zařízení (kondenzátor filtru, zapojený mezi pracovní a PE vodič) a tímto může být chránič vybaven. Zrovna tak více nekvalitních spotřebičů většího příkonu s elektronickou regulací se mohou vyznačovat vyšší produkcí již uvedených složek, pocházejících tentokráte z principu vlastní regulace (triaky, tyristory, měniče). Opět zde správně fungující vestavěné odrušovací filtry způsobují značný unikající proud a tak nemusí být problém několika málo spotřebiči vybavovací hodnotu chrániče překročit. Zrovna tak mohou běžný (nezpožděný) chránič vybavit instalované přepěťové ochrany při své činnosti, viz mnohokrát omílaný případ mrazáku po dovolené. Zanedbat se nedá ani případ nechtěného náhodného spojení N a PE vodiče při výměně nebo instalaci svítidla ve večerních hodinách...
Takže závěrem je zlatá střední cesta a při troše přemýšlení nad nákresem (když už ne projektem) se dá vyjít s jedním 4p chráničem v rozvaděči, který ale není na všechno. A nebo, viz předchozí příspěvek p. Beláně, s dalším chráničem pro osvětlení.

Petr Doležal:
To Dosbaba:
nn není moje parketa a chybí mi praktické zkušenosti (nejsem montážník ani RT). Proto se táži, zda by bylo pravděpodobné, že by mi při obnově napětí po výpadku sítě RZ centrální chránič vypnul, když by hned současně naběhlo:
a) 3 motory chladniček a mrazáku
b) 3 klasické tlumivky u zářivek akvaria
c) 3 TV do standby
d) 4 videa do standby
e) audiověž do standby
f)  2 zdroje v PC, 2 monitory
g) 4 napáječe naprázdno (mobil, modem, tiskárna a pod)

Je toho hodně, že ? A všechno buď s mg. obvody a  nebo spínanými zdroji.

Otakar Dosbaba:
Nemohu říci, že bych toto nějak pravidelně zkoušel a také nemohu tvrdit, že by za mnou byly stovky instalací... :) Ale s tím, že chránič vypadl při zapnutí hlavního jističe v podobném případě tomuto, jsem se již několikrát setkal. Ale mnohokrát to jistě nebylo. Tudíž, opět je výsledkem ta nejblbější kombinace: "Nemělo by, ale vyloučit to nelze!"

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana