Jak vyhodnotit periodickou revizi na el. instalaci z cca 1950?
Vladimír Kopřiva:
Z izolovaných AG vodičů opadává izolace, veškeré železné části svorek rezaté jak liška, část azbestového vyložení dřevěných skříní opadaná. Před 2 roky v jedné dřevěné rozvodnici
elektromontážn í f. připojila novou posklizňovou linku CYKY 4Bx35 tak, že sestříhala lanový vodič na 1/2 průřezu a nacpala je do rezavých svorek.Do té samé rozvodnice přidali jistič 16A pro zásuvkový okruh stodoly a skladu obilí /bez chrániče/.Přidali pokračování páteřového vedení do zás. skříně CYKY 4Bx4 /předřazené jištění 100A/.A takovýchto odborných elektromontážn ích prací je tam na dvě stránky.
Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Molák 05.07.2016, 16:49
Prvních dvacet let jsem se učil revidovat el. zařízení všech kategorií a dbal rad svých učitelů, (jsem jednomu za to zvláště vděčen).
Dnes druhou polovinu revizní dráhy konzultuji s tvůrci norem radím se na seminářích.
Může být mnoho názorů, a různá právní povědomí. Nemíním se přít.
Zatím jsem svůj názor vždy obhájil a celých 40 roků jsem revidoval zařízení se ctí, bez jediné havárie resp. úrazu.
Rozhodující je zpráva a podpis revizního technika.
No já se teprve orientuji v problematice, nicméně pokud má RT provést na základě smlouvy revizi a bez uzavření smlouvy nové tuto nahrazující odevzdá dílo jiné může mít problém jednak obchodní jednak co hůř nedbalostní jelikož provozovatele neinformoval o stavu způsobem obvyklým notabene způsobem vyplývajícím z jeho dosažené kvalifikace.
Rozvodak:
Citace: František Šohajda 05.07.2016, 19:00
Vzhledem k tomu že instalaci nevidíme a neznáme, i dnešní nová Cu instalace má životnost 30 let...! A to i odborně udržovaná.....
Pokud je z 50 let, je pro provozování živnosti (statek) bude nutná určitě rekonstrukce.. ..
asi to nebude skanzen ! ;D
Tak s tim si dovolim nesouhlasit.
30 let stara instalace v medi rozhodne neni za zenitem. Problem je ze nam jiz nevyhovuje z duvodu elektrifikace - malo zasuvek a okruhu. Taky proto ze nejdou doplnit o chranice, provedeni zpravidla v NTC.
To jen my jsme cim dal vic narocni, ale technicky to neni zadna katastrofa pri bezne udrzbe.
Co ja teda vim tak na tehle zemedelskejch stavenich bejva vsude podobny rozvod. Obvykle HDS z ulice, 1-3x ER s podruznou merenou casti na dvore ve fasade a nekdy i bytovy elektromer v dome na desce, RISka kde jsou rozvedeny privody k hospodarskym stavenim nebo pojistkova skrinka k vrchnimu vedeni, podruzne rozvadece a vlastni instalace.
A rozhodne je znat kdyz se dba aby nezatekalo do vsech tech rozvadecu, pojistkovych skrini, pancerovych trubek. Stejne jako aby se hlidali vsechny ty spoje a hlavne aby misto pojistek nepouzivali hrebiky.
Jan Bocek:
Je položená otázka: Jak vyhodnotit periodickou revizi na el. instalaci z cca 1950?
Pokud stanovím postup revize podle ČSN 33 1500 ( zvláště její přílohy),
pak její výsledky by měly vést k vyhodnocení bezpečnosti... ...
Bezpečnost je...kombinace ustanovení norem a standardů, fyzikálních zákonů a předvídavosti možného vzniku poruchového stavu. Tuto definici jsem zde na Elektrice četl mnohokráte.
Zákazník mne jako RT smluvně najímá za odměnu , abych mu odborně posoudil
stav jeho zařízení. Bez analýzy rizika to nepůjde.
Bývalo zvykem závady rozdělit podle závažnosti i když je to vždy trochu subjektivní.
Závady přímo ohrožující bezpečnost, závady nesplňující základní požadavky na bezpečný
provoz technického zařízení podle NV 378/2001 Sb., závady, které nejsou v souladu s technickou normou.....v závěru pak zhodnotit spolehlivost a bezpečnost provozu a vliv zařízení na možnost úrazu elektrickým proudem. Slušný RT v závěru také napíše doporučení, co s tímto zařízením udělat.
Revize má vždy tři fáze. První fáze je sběr informací, druhá fáze je jejich třídění a třetí fáze je vyhodnocení rizika s vystavením protokolu o provedené revizi elektrického zařízení. A je jedno zdá je EZ z roku 1930, nebo 1950, případně 2016
Milan Hudec:
Honzo u té bezpečnosti je potřeba zejména uvést že je poplatná době a jejímu společenskému vnímání.
Jinak řečeno cokoli co prohlásí RT za bezpečné obecně se bude považovat za bezpečné k datu revize, přičemž vzniknuvší nebezpečný stav staré instalace který by nenastal při splnění dnešních požadavků může jít na vrub RT a jeho chybného/nepřesného informování provozovatele.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana