Jak vyhodnotit periodickou revizi na el. instalaci z cca 1950?
Milan Hudec:
Citace: Miroš Jan 07.07.2016, 13:59
Milane, máš pravdu, ale pouze částečně. :)
V právních otázkách úplné pravdy nět, vždy jde o kombinaci právního vědomí a fabulace.
Jaroslav Molák:
Jsme ve státě, kde neplatí jednotná pravidla ve všech rezortech provozovaného el. zařízení a minimálně ani do platnosti připravovaného nového Zákona o provozu VTZ tomu tak nebude. Snad se v něm podaří posílit pravomoce odbornosti tak, aby provozovatel/majitel neřešil problém tím, že problém bezpečnosti el. zařízení hodí za hlavu a odjede k moři.
Opravdu je velmi labilní právní aspekt případné havárie a revizní technik,
který byl zřízen za účelem jak řečeno "mohl předpokládat a také i vědět", tento velmi důrazně musí písemně určit v čem zařízení nevyhovuje přepisům a předložit podmínky za jakých podmínek vůbec lze zařízení dočasně provozovat, protože k bezprostředním u odpojení statku nelze přistoupit a zprávu prokazatelně předat
František Šohajda:
Ono se dá provozovat cokoliv....
V minulosti jsem byl svědkem, že v jedné nejmenované nemocnici (dost velké)
byl na operačním sále pod rozvaděčem kbelík plný pojistek....pt al jsem se proč?
Prý při operaci vyhazují pojistky...(rozvaděč starý, s pojistkami)...
Neměli peníze na opravu i když měli RZ s poučením co to může způsobit !
Provozovatel nemohl instalaci ihned "odpojit", neměli by kde "spravovat" úrazy! >:D
Dnes je to už po rekonstrukci několik let.
Je pravda, že se nic nestalo do konce provozu instalace!
Jaroslav Molák:
Františku otřesné.
Zdravotnictví jsem v období, kdy normy začaly být víc a víc složitější jsem zanechal.
Asi není o co stát ve starém.
Ižák Ctibor:
V tejto oblasti by som pozornosť upriamil ešte na jeden aspekt. Samotné vedenie je jedna vec, iná a nie menej závažná skutočnosť je, v akom stave sú samotné vypínače, zásuvky a ostatné vývody. V takýchto stavbách je totiž predpoklad výskytu horľavého prachu. To bolo osudné v jednej stolárskej dielni, kde sa cez staré upchávky dostal jemný prach do vypínača, ktorý zmenami tepla a kondenzáciou navlhol a keď bolo všetko vypnuté, cez kontakty vo vypínači dielňa v noci začala horieť. Druhý deň hasičský expert nevedel pochopiť, ako je možné, že došlo k požiaru, keď bolo všetko vypnuté. Trvalo mi to dosť dlho, kým som mu to vysvetlil, že požiar vznikol práve preto, že boli svetlá vypnuté.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana