Jak správně uložit vedení do duté podlahy v RD?
Jan Bocek:
Ještě malá poznámka.
Jsem velký odpůrce spojovacích krabic a zvláště těch skrytých.
Hlavní spojování má být v rozvaděči.....
Vít Rotrekl:
Já bych se toho uložení v té celulózové izolaci nebál. Nemyslím, si že v běžném RD, kde bude "normální" počet obvodů, bude dodrženo 3x2,5 na zásuvky Xx1,5 na světla, tak si nemyslím, že by mělo docházet k nějakému výraznějšímu oteplování.
Osobně si ani nemyslím, že by bylo nutné dávat kabely do chrániček. Asi bych jen v nějakých mechanicky exponovaných místech, např. ve dveřích, celý svazek dal do nějaké větší chráničky (KOPOFLEX 50 např.) tak aby nedošlo k poškození během stavby.
Martin H.:
Citace: Patrik Mlynar 24.06.2016, 09:02
Situacia sa este zhorsi pri subehu viacerych vedeni. Vypocty a tabulky k tejto teme ma kazdy projektant.
V RD málokedy nastane najhorší možný prípad z tabuliek - viacero káblov zaťažených na maximum. Ani v tom najhrubšom zväzku nepotečie viac prúdu ako je dané prípojkou, teda bežne napr. 3x25A. (Iba ak by káble viedli tam a späť)
LWQ:
Díky všem za reakce, tak to vidím na Kopoflex na exponovaných místech a ve zbytku na volné uložení, svázané stahovací PE páskou. Neumím si představit, že by někdo provrtal 20 cm podlahy přímo do kabelu. Když navíc k podlaze budou chycené jen vestavěné skříně a kuchyně - pomocí 40 mm vrutů například.
A oteplení ? Přípojka bude 3x25A, či spíše 3x20A a okruhů dostatek, hlavně do kuchyně (zásuvky 5x 3x2,5mm2 + včetně rychlovarné konvice).
LWQ:
Citace: Jan Bocek 26.06.2016, 11:44
Ještě malá poznámka.
Jsem velký odpůrce spojovacích krabic a zvláště těch skrytých.
Hlavní spojování má být v rozvaděči.....
Absolutně souhlasím - není důvod pro spojování v krabicích, zvláště v novostavbách kabely jsou velmi levné a předejde se možným poruchám atp.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana