Jak správně uložit vedení do duté podlahy v RD?

(1/4) > >>

LWQ:

Jaké je dle normy správné uložení vedení v případě duté podlahy v RD?
Elektrovzdělán í mám, ale pohybuji je prakticky jen v slaboproudu, tedy příslušné normy a postupy pro silnoproud mi chybí. Pokud by mi někdo zde zaslal odkazy, kde ty správné normy ohledně navrhování rozvodů v rodinném domě najít, velmi rád je nastuduju.

Ale k věci - všude v domě bude dutá podlaha skladby v ploše - betonová deska, hydroizolace elastek, 170mm foukané celulózy (nehořlavé),  2x15mm OSB 3 N PD, finální podlaha. V místě podlahového roštu bude skladba - betonová deska, hydroizolace elastek, 50mm PIR deska, KVH hranol 60mm, křížem hranol 50mm, 2x15mm OSB 3 N PD, finální podlaha.

Veškerá vedení silnoproudu bych rád vedl v podlaze. Každý kabel povede až do domovního rozvaděče ve svojí chráničce. Vybral jsem typ SUPER MONOFLEX 1216E, ale nevím zda je to pro toto použití vhodné.

Mohl byste mi prosím někdo poradit, zda je toto řešení správné či jak ho upravit? Zatím jsem našel pouze skladby s podlahovým betonem atp. nic co by bylo relevantní k mému řešení, tak nevím zda je tak "unikátní",  špatně hledám či je to jednoduše nesmysl.  (norm)

Patrik Mlynar:
Hlavny problem je mozne oteplenie kablov : CYKY v rurke a rurka este v tepelenej izolacii z celulozy vyrazne zhorsi prestup tepla oproti beznemu pripadu, kde je CYKY zahodene omietkou a chladene stenou alebo naopak je volne vedene vzduchom. Situacia sa este zhorsi pri subehu viacerych vedeni. Vypocty a tabulky k tejto teme ma kazdy projektant. Kalkulacka zatazitelnosti je aj priamo na tunajsom servri, pre zakladnu orientaciu postaci.

LWQ:
Citace: Patrik Mlynar  24.06.2016, 09:02

Hlavny problem je mozne oteplenie kablov : CYKY v rurke a rurka este v tepelenej izolacii z celulozy vyrazne zhorsi prestup tepla oproti beznemu pripadu, kde je CYKY zahodene omietkou a chladene stenou alebo naopak je volne vedene vzduchom. Situacia sa este zhorsi pri subehu viacerych vedeni. Vypocty a tabulky k tejto teme ma kazdy projektant. Kalkulacka zatazitelnosti je aj priamo na tunajsom servri, pre zakladnu orientaciu postaci.

Pravda - chlazeni kabelu - z toho mam nejvetsi problem. Chranicky byt nemusi - celuloza je nehorlava. A aby kabel byl odizolovan od horlave hydroizolace, tak muze byt polozen na vrstve celulozy to neni problem. Projektant co resil elektro RD jiz neni dostupny, tedy to musim resit sam. Ocekavam tedy vetsi prurezy vodicu, hlavne u spotrebicu s velkym prikonem.
Jeste uvazuji o variante vedeni vodicu zasekanych v zdivu, Porfixu - ale pod urovni podlahy, tedy s minimalni moznosti poskozeni vodicu nejakym vrtanim atp ...

Patrik Mlynar:
CYKY sa moze klast priamo na horlavy podklad, napr smrekove drevo. Dolezity je vypocet oteplenia. Povodny projekt to riesil ako ? Zmenilo sa nieco oproti projektu, ked hladate riesenia na internete ?

LWQ:
Puvodni technicka zprava elektro v ramci PD domu hovori o pouziti PVC 16mm trubek pod omitkou. Primo o reseni oteplovani kabelu ani pismeno. Zmenila se hromada veci oproti projektu, nebot projekt ma radu chyb a nesmyslu. FeZN hromosvodnou soustavu (spatne navrzenou) na hlinikove strese atp.

Zde konkretne jde o to, ze byla v planu podlaha skladby : zakladova deska, hydroizolace, EPS 150S 100mm, betonova mazanina 60mm, finalni podlaha.
Toto je pro dum, jenz bude parametry temer pasivni (urcite nizkoenergetic ky) absolutne nevyhovujici skladba. Byla proto nahrazena dutou podlahou, kde prave neni problem vest rozvody a tedy usetrit si spoustu bordelu a drazkovani sten.

Vedel by tedy nekdo o moznem reseni ? Prosim  o:-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana