Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Rozvodak:
Naprosto chapu pozadavek na vypinani v dosahu spotrebice, i kdyz jsem v nove vzniklych kuchynich sakra dlouho nevidel tripolovy vypinac sporakove kombinace. Nebo u akumulacnich kamen. Ale na co tam instalovat nevzhlednou pixlu kdyz je dosahu rozvodnice s konkretnim jisticem?
Co ja vim tak i pri revizich instalaci revizaci nepovazuji za zavadu jistic ve funkci hlavniho vypinace v rozvadeci.
Me by zajimalo kde si muzu precist ze nesmim vypinat zatez nad 9kW jisticem, kdyz k tomu neni urcen. To by mi dost mohlo ulehcit praci tento fakt, kdyz zcela bezne vypinam dene az 25x zatez jisticem do 3x125A. A ze tam kolikrat ty ampery kmitaji! Nebo je lepsi vzit za nozovku?
Stastnejsi nebo nestastnejsi.. . Ony jen opakuji CSN a jsou doplneny o upresneni v podani kazdeho distributora. Co ja vim faze a nulaky znacej vsichni stejne jen jedni chtej PEN pres mustek a druzi pruchozi pres elmer. Pak maximalne si jedni diktuji pozici vedne pro HDO a druzi ho davaj integrovany. Jinak je to porad takrka stejny.
Jaroslav Molák:
Neznáme typ kotle, nemá význam polemizovat o dávno překonaných věcech. Já mluvím jako školař, za kterým je několik set posluchačů, revizní technik jsem letos 40 roků, celý život jsem byl v mnoha provozech, je mně hloupé opakovat stále dokola, jaké jsou skutečnosti.
Všechno tady sděluji dobrovolně. Nevím s kolika revizními techniky konsultujete problémy v praxi. U nás v prácí je nás desítka, polovina s vysokoškolským vzděláním. Všichni s mnohaletou praxí, v pondělí máme třídenní odborný seminář, dobře zaplacený, tedy nejedeme se rekreovat a probereme všechny normy a předpisy, které za poslední rok vyšly resp. se týkají našeho oboruu. Všechny normy nelze probrat, protože jich měsíčně vychází desítky, pokud sledujete technickou normalizaci.
Co se týká nejednotnosti mezi distributory narážím na rozdílné připojovací podmínky ČEZu a E-ONu,které nerespektují pořadí barev u fází (u izolovaných vodičů černá, hnědá)
každý to má jinak, sledovat PNE (podnikové normy energetiky) je taky potřebné
Toto vše říkám rozvoďákovi a končím diskuzi.
Jan P:
Nejdříve jsem si myslel, že doporučení se zásuvkou je dobré, ale poté co bylo zmíněno, že při zapojení hdo dalším vodičem/vodiči by mohl vzniknout problém, vidím to jinak.
Kotel je od Thermony Therm EL9, doporučení na zásuvku jsem dostal přímo od technika.
Jinak kotel musí být napájen pořád, protože má plno elektroniky a ostatních funkcí, takžy vytažení zástrčky by přicházelo pouze při servisu, kdy je kotel předtím vypnut standartní cestou na ovladači. Ale je pravda, že odpojení vodič PE není dobrý.
Rozvaděč je v předsíni a kotel přes zeď v technické místnosti, takže poblíž, ale ne v dosahu. I když jsem i přemýšlel nad variantou nějakého malého dalšího rozvaděče v technické místnosti (kotel, bojler, pračka, oběhovky a regulace pro krb, podlahovku) ... co myslíte?
Pokud ne, tak kotel nechám dát přes vačkový vypínač. Je to celkem pěkné i přehledné.
Trochu mimo - jak bylo zmíněno, že v kuchyni dnes chybí vypínače pro sporáky apod., pořád jsem přemýšlel, jak to mají ostatní, když nám malé dítě dokáže sporák odemknout a spustit, takže bez nějakého vypínače umístěného nahoře by to asi nemuslo být ono.
Zdenek Hejčl:
Proč každý trvá na zastaralé sporákové kombinaci z roku tuším 1972?
Přece existuje trojpolový vypínač přijatelnějšíh o provedení. (Typové číslo:2000/3 US)
Jan P:
Pro sporák máme od ABB Tango, stejný jako pro světla, pouze strojek byl jiný - 3f
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana