Proč výrobce varné desky už ani nepočítá s PEN?
Ižák Ctibor:
Prirovnal by som to k zapojeniu obyčajnej zásuvky v sústave TNC. Tam predsa tiež idete najprv na kolík, potom na svorku N.
Podľa terajších noriem je to nevyhovujúce, avšak ešte doteraz strašne mnoho domových inštalácií funguje v sústave TNC a myslím si, že ťažko niekoho donútite k rekonštrukcii inštalácie preto, lebo sa zmenili normy. Jemu predsa všetko funguje, tak prečo by investoval nemalé finančné prostriedky do nejakej prerábky. (Ja osobne bývam v činžiaku, inštalácia AL zo začiatku 60-tich rokov, všetko funguje.)
PetrX:
Ano, PE je ten šroubek na destičce a ta je na jedné straně zaháknutá a na druhé přišroubovaná dvěma samořezy. Na to, že to je ochranný vodič to není moc dobré, skýtá to velkou šanci na přechodový odpor a případné nevybavení ochrany..
Sporáková kombinace tam není, ale prý by měla být za linkou krabice (ještě jsem tam nevlezl..) Asi bude nejlepší to rozbočit na 5 žil tam... v krabici bude možnost solidního připojení. Obtáčet ten PE šroubek dvířkách a od něj klemu do N by sice taky fungovalo, ale přijde mi to jako takový bastl...
Jiří_Hrubý:
Citace: Ižák Ctibor 01.06.2016, 17:02
Prirovnal by som to k zapojeniu obyčajnej zásuvky v sústave TNC.
Ale jen principiálně, staré sporáky, kde se to tak praktikovalo, měly solidní svorkovnici, umožňující rozdělení PEN bez poškození vodiče. V tomto případě bych jednak nevěřil mechanické ani elektrické pevnosti a navíc bych se obával poškození vodiče různým kroucením.
Citace: PetrX 01.06.2016, 17:17
Ano, PE je ten šroubek na destičce a ta je na jedné straně zaháknutá a na druhé přišroubovaná dvěma samořezy. Na to, že to je ochranný vodič to není moc dobré, skýtá to velkou šanci na přechodový odpor a případné nevybavení ochrany..
Sporáková kombinace tam není, ale prý by měla být za linkou krabice (ještě jsem tam nevlezl..) Asi bude nejlepší to rozbočit na 5 žil tam... v krabici bude možnost solidního připojení. Obtáčet ten PE šroubek dvířkách a od něj klemu do N by sice taky fungovalo, ale přijde mi to jako takový bastl...
Snad bude v krabici alespoň 5x. I kdyby ne, vyvést 5x je nutnost. Ten PE bych ukončil nalisovaným očkem a pro sichr bych dal očko i pod samořezku držící onu připojovací destičku.
Rozvodak:
Me se hrozne libi tyhle bytove upravy, kdy investora vubec nezajima nejaka elektroinstala ce. On vi ze tam jsou kabely a funguje to, tak co to resit? (zle)
Jan Alin:
Citace: Rozvodak 01.06.2016, 18:31
Me se hrozne libi tyhle bytove upravy, kdy investora vubec nezajima nejaka elektroinstala ce. On vi ze tam jsou kabely a funguje to, tak co to resit? (zle)
A to se má investor nejdřív nejdřív všechno naučit, nemá to náhodou vědět ten kdo úpravy realizuje?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana