Jak vyřešit náhodné vypínání proudového chrániče NDR v bytovce?

<< < (3/5) > >>

David Hruda:
Zeptám se na důvod takových řešení v tomto regionu- co jsem slyšel, byl problém s impedancí. Je to pravda?

Jaroslav Molák:
Já sám mám proudový chránič FI Schutzschalter 40/0,1 cca 35 roků; s proudovými chrániči. Když je dobře udělaná elektroinstala ce, jak ji mám já, tak jsem za 35roků nemusel nic řešit.
Pokud moji kolegové něco řešili, tak to vždycky byla porucha způsobená neodborným zásahem do instalace, nebo připojenými spotřebiči.
Pokud jde o Brno, tak není žádný problém.
Zrevidovat, navrhnout řešení a udělat. Jde jen o to kdy a kdo.

ACEOF ACES:
Předpokládám, že místní síť nn už prošla rekonstrukcí.
V tom případě by podle mého názoru neměl být problém přejít na TN-C-S, v každém bytě osadit vlastní proudový chránič a potom nahradit na vstupu do domu společný proudový chránič (NDR) např. vhodným vypínačem nebo jističem.

Vít Rotrekl:
Citace: Jan BK  25.02.2016, 14:43

Ano je to Jižní Morava, zcela normální to tak na Moravě je, např. u zásuvky 380 (4 žilová, máme 3 fáze a zem - nula tam není!).
Ale to není špatně!!

Citace: ACEOF ACES  25.02.2016, 19:04

Předpokládám, že místní síť nn už prošla rekonstrukcí.

To je jeden z důvodů. Další je ten, že sítě byly provedeny jako TT.

Citace: ACEOF ACES  25.02.2016, 19:04

V tom případě by podle mého názoru neměl být problém přejít na TN-C-S, potom společný proudový chránič (NDR) nahradit např. vhodným vypínačem nebo jističem a v každém bytě osadit vlastní proudový chránič.

Technicky to samozřejmě je možné. Jen je problém ten, že ty rozvaděče budou (pravděpodobně) nějaké plechová škatulky a v nich černé jističe ITV. Případně premix desky (to by byla ta jednodušší varianta). Nebo dokonce dvě pojistky s pouzdrem v každým bytě. V bytě dráty s hadrovou izolací, která se při nějakém zásahu začne drolit...

Takže, když to shrnu. Zavolat Elektrikáře projektanta/RT/zkušeného motéra a zrekognoskovat terén a na základě toho něco vymyslet. Takhle od stolu tohle vyřešit nepůjde.

Milan Hudec:
Citace: David Hruda  25.02.2016, 16:10

Zeptám se na důvod takových řešení v tomto regionu- co jsem slyšel, byl problém s impedancí. Je to pravda?

V zásadě ano díky odlišné topologii traf.
Pak je zde zajímavější důvod a to réva, některé odrůdy nesnášejí potulný proud z přizemňování PEN.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana