Jak vyřešit náhodné vypínání proudového chrániče NDR v bytovce?
Vít Rotrekl:
Citace: David Hruda 24.02.2016, 19:11
Nějak se mi nechce věřit, že by na vstupu do BD před ER byl chránič od roku 1982.
Že by se před domem dělalo rozdělení na TN-C-S?
Snad jedině TT někde na jižní Moravě, ale o tom jsem jen kdysi slyšel a nikdy neviděl.
Taky bych si tipnul na jižní moravu. V brně znám takový bytovky dvě, ve kterých jsem fyzicky byl, a předpokládám, že jich bude mnohem více.
Je to šílené řešení, bohužel, dávno zrealizované. Setkal jsem se s tím, že při přístavbě podkroví, se dobudoval výtah. A po osazení výtahu začal chránič padat. Po té co se výtah přepojil před chránič - sólo elektroměr, tak problém přestal.
Najít takovouhle "poruchu" může být dost "maturita" i pro zkušeného elektrikáře, protože jak píše Jirka Schwarz nemusí to být porucha v pravém slova smyslu.
Pochopitelně na to může mít vliv i to, že byly některé rozvaděče, kabely před časem zatopeny, ale vliv stárnutí se projevil až teď.
Budoucímu hledači poruchy přeji hodně štěstí.
David Hruda:
Tak to jsem rád, že tady u nás nic takového není. (dance)
Najít poruchu způsobující nepravidelné vybavení chrániče bývá oříšek i v jednom bytě, natož ve dvanáctibytovc e.
Jan BK:
Ano je to Jižní Morava, zcela normální to tak na Moravě je, např. u zásuvky 380 (4 žilová, máme 3 fáze a zem - nula tam není!). Na to kolik má fíčko hodnotu se podívám. Ale když to tak čtu, tak než tam několikrát hnát elektrikáře, aby vždy předělal tři fíčka na další byty, tak asi fakt bude nejjednodušší (a asi nakonec i nejlevnější a nejlepší) tam dát těch 14 ks chráničů? Když si spočítám práci a čas elektrikáře a když tam pojede 4x, tak jsem skoro na stejné ceně?? A pak ať si to řeší majitel bytu který to dělá sám. Jako předseda samosprávy musím na schůzi předložit nějaký návrh řešení. Jo a všechny byty mají jednotarifový proud a společná spotřeba je jen světla a anténní zesilovač.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan BK 25.02.2016, 14:43
... Jo a všechny byty mají jednotarifový proud ...
Pokud tam není žádné HDO a nejsou tam blokované spotřebiče, které by mohly v daný čas sepnout, máme vyloučenou jednu možnou příčinu.
Doufám, že tam nemáte nějakého "zlodějíčka", co by si někde připojil fázi ze společných prostorů a připojil nějaký spotřebič proti PE. Ono nějakých 30 - 40W by to trvale udrželo (chránič 300mA), ale stačí malá špička, změna...
Je také možné, že je tam nějaký svod mezi N a PE, a vypadne to při zvýšení odběru.
Dělají se chrániče se signalizací stavu, kdy se blíží výpadek. Možná by bylo zajímavé to zkusit nasadit (pokud se to stihne, tak při zvýšeném unikajícím proudu zkusit vypínat jednotlivé okruhy)
Petr Mužík:
Citace: David Hruda 24.02.2016, 19:11
Nějak se mi nechce věřit, že by na vstupu do BD před ER byl chránič od roku 1982.
Že by se před domem dělalo rozdělení na TN-C-S?
Snad jedině TT někde na jižní Moravě, ale o tom jsem jen kdysi slyšel a nikdy neviděl.
Břeclav - všechny domy, které patřili Domovní správě - městu - jak píšete najít závadu je někdy umění :-) dokonce někde jsou i 30mA - a opravdu z RIS už se to táhne 5x
Jednou jsme hledali závadu na vchodě - 15 bytů - nakonec to byla volná zásuvka u postele a chránič padal jen když se "dotyčný" otočil na posteli....... ... >:D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana