Jak vyřešit náhodné vypínání proudového chrániče NDR v bytovce?

(1/5) > >>

Jan BK:
Bydlím v bytovém domě o 12 bytech, v roce 1982 byla provedena rekonstrukce elektroinstala ce dle norem platných v té době. Na vstupu do domu je proudový chránič NDR a hlavní vypínač. V druhém rozvaděči je 14 jističů a elektroměrů (12x byt a 2x společná spotřeba). Žádný z bytů již svůj chránič nemá.
Posledního cca půl roku se stává že náhodně "vyhodí" hlavní proudový chránič na vstupu do objektu, někdy v noci, někdy ve dne apod. (cca 1+2x týdně). Co jsem vysledoval, tak nejvíc vypínání bývá večer cca ve 22,30 hodin plus mínus. Lze nějak zjistit ve kterém bytě je "zakopaný pes",  nebo je nutné investovat do rozšíření - rekonstrukce rozvaděče a doplnit chrániče pro každý byt samostatně? Revize jsou prováděny pravidelně, celý rozvaděč  s elektroměry a jističi byl v roce 1997 při povodni zatopen a vyměnili se  pouze elektroměry, jističe jsou původní černé. Rozvaděč s fíčkem a  hlavním vypínačem zatopen nebyl, ale to snad nemá na nic vliv, když to 20 let od povodní funguje.

Jiří Schwarz:
Naprosto šílené řešení. V dnešní době tragicky přibývají spotřebiče, které mají spínané zdroje a aby byl splněn požadavek na EMC, musí mít na vstupu filtry. A ty vytváření rozdílové unikající proudy, které se nasčítají...
Takže nemusí jít o závadu v pravém slova smyslu, ale o negativní, ale bohužel reálnou vlastnost.

Samozřejmě to může dělat nějaká závada v nějakém bytu. To se vyloučit nedá.
Ten chránič je 300mA?

Jednou z možností by bylo jednak změřit rozdílové proudy v přívodu do jednotlivých bytů, jestli by se to nepodařilo identifikovat.
A pak by byla možnost "půjčit" si chrániče 100mA (14 těžko, ale 2 - 3 je lepší než nic) a zkusit je dát na přívod do nějakých bytů. Pokud některý vypadne, je to omezené, pokud budou všechny držet a hlavní vypadne, je závada jinde a je možné zkusit další vývod.

Jaroslav Molák:
AAAno, chce to trpělivou práci při hledání závady, navíc to musí být "pan elektrikář",  který nemá hlavu jen na klobouk. Vůbec nechci radit, těch možností je totiž mnoho a musí se pstupně vylučovat..

David Hruda:
Nějak se mi nechce věřit, že by na vstupu do BD před ER byl chránič od roku 1982.
Že by se před domem dělalo rozdělení na TN-C-S?
Snad jedině TT někde na jižní Moravě, ale o tom jsem jen kdysi slyšel a nikdy neviděl.

Rozmahel Vladimír:
4 bytovky to takto mají ve 100%.
V dnešní době by neměl být problém provést přívod v síti TN a pro jednotlivé byty osadit samostatné proudové chrániče, vč.společné spotřeby.
Tento zákrok může být proveden pouze po zjištění vyhovujicího stavu el.instalace. Zda vyhovují průřezy HDV, přívod TNC, atd...
Závadu lze najít měřením izolačního odporu. Ve 12 bytovce je to sebevražda...

Citace: Jan BK  24.02.2016, 13:40

... Co jsem vysledoval, tak nejvíc vypínání bývá večer cca ve 22,30 hodin plus mínus.

Stačí aby někomu plakal boiler.
Je taky dobré zkontrolovat zapojení ovládání dvojtarifu u bytových elektroměrů. Předpokládám ohřev vody v NT.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana